Länstyrelsen JO-anmäls efter skyddsjaktbeslut

Organisationen Wolf Association Sweden JO-anmäler länsstyrelsen i Västra Götalands beslut om skyddsjakt på en fårdräpande varg.
Länsstyrelsen välkomnar anmälan.

På fredag kväll den 20 september beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt på en varg som dödat ett stort antal får. Dagen efter sköts vargen, då var den i full färd med att jaga ytterligare ett får.

Wolf Association Sweden anser att skyddsjaktbeslutet togs fel tid på dygnet och väljer därför att JO-anmäla länsstyrelsen.  

– Vi miljö- och djurorganisationer har ju rätt att överklaga det här och det bifalls nästan alltid till vår fördel, eller djurens fördel. Då tycker vi att det inte är förenligt med en demokratisk process att man tar sådana här beslut sent en fredag eftermiddag när det inte finns någon chans att överklaga, säger Eva Danielsson, ordförande i organisationen Wolf Association Sweden, till P4 Väst.

Länsstyrelsen anser att det fanns stor risk för fler angrepp och att skyddsjaktbeslutet därför inte kunde vänta.

– Vargen hade varit aktiv och gått in i flera fårhagar under veckan. På fredag morgon var det åter ett angrepp. Då kände vi att den här vargen har skaffat sig en vana, den verkar välja att besöka fårhagar. Vi kände att risken för fler angrepp var överhängande. Så vi tyckte att det var viktigt att få ett beslut snabbt, säger Anita Söderström, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, till P4.

Anita Söderström tycker att det är bra med JO-anmälan:

– Vi känner att vi vill agera snabbt om det ska få resultat men det stämmer inte riktigt överens med förvaltningsbestämmelserna – att det ska gå att överklaga, säger hon till radiokanalen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev