fredag 2 juni

Länsstyrelsen diskuterar utökad vargjakt i Örebro

Den tolfte och sista vargen på tilldelningen fälldes på torsdagen i Örebro län. Nu har diskussionen om utökad jakt på grund av den stora vargförekomsten inletts. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Olle Olsson

Vargjakten är över i Örebro län. På torsdagseftermiddagen sköts den tolfte och sista vargen på tilldelningen. På länsstyrelsen har man börjat diskutera förutsättningarna för en ökad tilldelning, även om mycket ännu är oklart.

Mycket talar för att länsstyrelsen i Örebro kommer att få in begäran om att ytterligare vargar ska fällas under årets jakt. Enligt Jägareförbundet Örebros ordförande Ingvar Hellquist förbereder nu markägare/jakträttsinnehavare skrivelser till länsstyrelsen om utökad tilldelning.
– Länsstyrelsen har i sitt tidigare jaktbeslut sagt att det är bra om samtliga vargar i reviren Nora och Mårdshyttan tas bort för att nå önskat resultat om minskad vargkoncentration. Det finns mycket som tyder på att det finns fler vargar kvar i dessa områden, säger Ingvar Hellquist. Därför vore det önskvärt med en ökad tilldelning.

Kort om tid
Men om det blir så är osäkert. Enligt enhetschef Mariana Skoglund på länsstyrelsens viltenhet har man ännu inte fått in några ansökningar.
– Vi diskuterar saken, men processen är ganska lång. Bland annat behövs det ett helt nytt beslut, med allt vad det innebär av överklagningar och annat. Dessutom måste vi dokumentera att det verkligen finns fler vargar kvar i de aktuella reviren, säger hon.
– Och eftersom jakttiden går ut den 15 februari blir det svårt att hinna med, även om länsstyrelsen skulle komma fram till ett beslut om ökad tilldelning, fortsätter Mariana Skoglund.

Beröm till jägare
Från både länsstyrelsen och Jägareförbundet beskriver man jakten som lyckad. Enligt de rapporter som nått Ingvar Hellquist har jägarna upplevt samarbetet med länsstyrelsen och dess besiktningsmän som mycket bra.
Detsamma säger Mariana Skoglund:
– Vi tycker att det har fungerat jättebra. Jägarna har skött jakten på ett utmärkt sätt. Bland annat genomfördes ett eftersök mycket professionellt, och vår personal har blivit trevligt bemött både i skogen och vid telefonkontakter.
Jägarnas vilja att det ska fungera bevisas också av rapporteringsviljan. Den sista vargen sköts klockan 14.55. Tre minuter senare fick länsstyrelsen telefonsamtal om att tilldelningen var fylld. Den snabba rapporteringen minskade risken för överskjutning.
– Jag hoppas att det fina samarbetet fortsätter. Att vi till exempel får information från jägarna om iakttagelser av spår och observationer är mycket viktigt vad gäller den framtida förvaltningen, säger Mariana Skoglund. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev