söndag 19 maj

Länsstyrelse vill avliva Rialavarg

– Vi anser att vargens beteende är mer än vad de boende i området ska behöva acceptera, säger rovdjurshandläggare Hanna Dittrich Söderman i ett pressmeddelande.

Den aktuella vargen har under de sex senaste veckorna visat ett stort intresse för bland annat hundar som rastats av sina ägare. Vid flera tillfällen har vargen kommit inom en tiometersradie och varit mycket svår att skrämma bort.  

Vid något tillfälle har människor till och med kastat grus på vargen, och gått mot den, utan att den sprungit iväg, säger Hanna Dittrich Söderman.  

Det finns inget som talar för att vargens beteende skulle vara onormalt, och den har inte visat aggressivitet mot människor.  

 

Går inte skrämma

De hundägare som mött vargen har i samtliga fall försökt skrämma den på det sätt som länsstyrelsen rekommenderar att man ska göra. Trots det har fler händelser inträffat.
Oskyggheten och det starka intresset för hundar, även när deras ägare är precis i närheten, är skäl att överväga mer omfattande åtgärder.  

Länsstyrelsen har därför i dag skrivit till Naturvårdsverket och uppmanat myndigheten att pröva frågan om skyddsjakt.  

Det finns inte några entydiga riktlinjer för hur närgången en varg får vara innan det blir aktuellt med skyddsjakt. Vi anser dock att de senaste sex veckorna inneburit mer problem än vad de boende i området ska behöva acceptera, säger Hanna Dittrich Söderman i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev