lördag 22 juni

Länsstyrelse förbjuder åteljakt på björn

Länsstyrelsen Gävleborg har beslutat om licensjakt efter högst 36 björnar i Gävleborgs län i höst. Länsstyrelsen tillåter däremot inte åteljakt.

Sara Sundin, natur- och vilthandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborgs län, förklarar varför man inte beslutat om åteljakt på björn.
– Vi har fattat beslutet på det gamla delegeringsbeslutet från Naturvårdsverket, för att vara i tid. Sedan får vi utvärdera efarenheterna av åteljakten i andra län till nästa års björnjakt.
Naturvårdsverkets nya delegeringsbeslut träder i kraft den 19 juni. Efter det hade ni kunnat besluta om åteljakt. Varför valde länsstyrelsen Gävleborg att fatta beslut redan nu?
– Så hade man kunnat göra, men nu valde vi att få det avklarat så snabbt som möjligt, säger Sara Sundin.

Ändrad rapporteringstid
Årets beslut om tilldelning är baserat på resultatet ifrån 2012 års spillningsinventering av björnar i Gävleborgs och Dalarnas län. Även i år är honor med ungar och ungar som följer en hona fredade. 
Rapportering om fälld björn ska ske inom tre timmar efter att björnen har fällts eller påskjutits. När tio björnar återstår kortas rapporteringstiden till max en timme, för att minska risken för överskjutning.
Förra hösten fick 37 björnar skjutas i Gävleborgs län. En överskjutning inträffade vid jakten. Tilldelningen för länet fylldes förra året redan den 29 augusti.

Jakttid för björn

21 augusti–15 oktober.
Område: Hela Gävleborgs län
Antal björnar: Högst 36 björnar får fällas i Gävleborgs län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev