Kronviltföreläsning med guldkant

Lars-Göran Persson, Nordmaling, deltog i hornutställningen med den 16-taggare han sköt för några år sedan på Bredvik jaktklubbs marker, ett guldhorn på 213,6 poäng. Foto: Bernt Karlsson

Skaffa tandstegar så att ni kan bedöma åldern på de djur fälls.
Inventera kronviltet så ni vet vad ni har för stam att jaga på.
Det var huvudbudskapet i ett föredrag om kronvilt på Folkets Hus i Rundvik, Nordmaling.

Föredragshållare var Leif Carlström, kronviltexpert och tidigare lärare på Jägareförbundets viltmästarkurs på Öster Malma. Numera är Leif verksam på Öknaskolan en bit därifrån och på vars marker man i dag förvaltar en stark kronviltstam.

– För att hamna rätt med avskjutningen måste man veta stammens storlek. Därför måste man inventera och det sker lättast på foderplatserna under vintern, menade Leif Calström.

En viktig del i förvaltningen är också att kunna åldersbestämma de djur man skjuter. Det sker enklast genom att jämföra tandslitaget mot en uppsättning käkhalvor från djur med dokumenterad ålder, från ett år och uppåt.

När det gäller framställning av tandstegar lovade också jaktvårdskonsulent Mikael Karlsson att Jägareförbundet Västerbotten ska ställa upp och serva de jaktlag som önskar med tandsnittning för åldersbestämning.

Kronviltet i Nordmaling förvaltas genom Järnäshalvöns kronskötselområde, där ett 40-tal jaktlag samarbetar över drygt 80.000 hektar. Stammen befinner sig under tillväxt och spridning. Leif Carlström varnade dock för att släppa upp kronviltet till sådan nivå att man börjar få skador och kommer i konflikt med jord- och skogsbrukets intressen.

– Det tjänar varken jägarna eller kronviltet på, menade han.

Kronviltstammen i Nordmaling är känd för att avkasta hjortar med höga slaktvikter och starka troféer. I anslutning till föredraget arrangerades också en imponerande hornutställning samt trofébedömning.

– Inget annat område i hela landet kan visa upp sådana troféer som här, menade Leif Carlström.

Två medaljhorn från den gångna säsongen mättes också in. Det ena tillhörde Bengt-Erik Jonsson, Håknäs, som 18 november i fjol fällde en hjort som höll 219,4 poäng och guld. Leif Grundström, Lögdeå, var ägare till det andra som höll 189,4 poäng och silver. Den hjorten fälldes på premiären 8 oktober.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev