Kritik mot nya jaktregler på säl

Enligt Jägareförbundet är det viktigt att det även i fortsättningen är tillåtet att jaga säl på annans jaktområde. Foto: Kenneth Johansson

Jägareförbundet är kritiskt till de skärpta skyddsjaktsregler på säl som Naturvårdsverket vill införa. Ett av förslagen kommer avsevärt att försvåra skyddsjakten, menar förbundet.

Jägareförbundet fanns inte med som remissinstans när Naturvårdsverket nyligen skickade ut sitt förslag till skyddsjaktsregler för säl.
Men eftersom Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på säl har betydelse för den praktiska jakten har förbundet ändå valt att lämna in ett yttrande frågan.

Jakt på annans område
Jägareförbundet tycker tilldelningen som verket föreslår är bra.
Däremot riktas kritik mot förslaget att slopa möjligheten till jakt på annans jaktområde:
”Förbundet anser att möjligheten att bedriva skyddsjakt på säl på annans jaktområde ska kvarstå. Denna möjlighet medges regelmässigt vid skyddsjakt på stora rovdjur just för att göra skyddsjakten effektivare.”
Förbundet menar att möjligheten till jakt på annans jaktområde har bemötts positivt från såväl markägare som jägare.
Vidare hävdar Jägareförbundet att inriktningen i 2015 års beslut även ska gälla fortsättningsvis, nämligen att ”skyddsjakten ska i möjligaste mån ske mot sälar som observeras orsaka skada och som befinner sig inom xx meter från skadedrabbade redskap”.

Kreativa lösningar befaras
Den föreslagna lydelsen att skyddsjakt endast ska få ske efter sälar som befinner sig inom 200 meter från fiskeredskap som redan skadats får alltså skarp kritik.
”Den nu föreslagna skrivningen kommer att avsevärt försvåra skyddsjakten och inbjuda till olika ”kreativa” lösningar på att kringgå skyddsjaktbeslutets regelverk.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev