söndag 1 oktober

Kraftig sänkning av björntilldelning

Länsstyrelsen har tagit beslut om årets licensjakt på björn i Norrbotten. Tilldelningen för höstens björnjakten är 67 björnar. Det är en avsevärd sänkning från förra årets kvot på 90 björnar.

Anledningen till årets minskade kvot är att länsstyrelsen bedömer att länets björnstam nu ligger strax under nedre gränsen för önskvärd förvaltning på 730 björnar.
– En minskning av björnstammen som helhet i länet har varit önskvärt tidigare och därför har vi tidigare år tagit beslut om avsevärt högre jaktkvoter, säger , säger landshövding Sven-Erik Österberg i ett pressmeddelande.
– Nu anser vi att björnstammen i länet inte bör minska mer, men att fokus på jakten även i fortsättningen ska vara att minska problematiken för rennäringen. Därför ligger kvoten i år på en nivå som tillsammans med de björnar som fälls på skyddsjakt i länet inte ska bidra till att björnstammen minskar ytterligare, fortsätter landshövdingen i pressmeddelandet.

Två områden
Norrbotten kommer även i år att vara uppdelat i två områden, kust och inland. Detta gör länsstyrelsen för att för att fokusera jakten till inlandet där björnproblematiken är störst för rennäringen. I inlandet kommer 59 björnar att få fällas och vid kusten åtta björnar.

Åteljakt inom renkalvningsområden
Länsstyrelsen ger i år möjlighet till björnjakt med hjälp av åtel, en möjlighet som får användas i områden som markeras som renkalvningsområden på markanvändningskartorna hos Sametinget.
– Vi vill fokusera även möjligheterna för åteljakt på björn till områden där björnpredation på ren är störst, det vill säga rennäringens kalvningsområdena, säger landshövding Sven-Erik Österberg.
– Eftersom ersättningen för björnpredation på ren ligger långt under de förluster som rennäringen har så är det viktigt att björnförvaltningen, förutom målet en livskraftig björnstam, också har denna problematik i fokus, avslutar landshövdingen länsstyrelsens pressmeddelande.

Oförändrad jakttid

Jakttiderna för björn i olika delar av Norrbotten är samma som tidigare. Från och med den 21 augusti och till och med 15 oktober nedanför odlingsgränsen och 30 september ovanför odlingsgränsen, så länge kvoterna inte fylls.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev