Klara besked från miljöministern
Vargar som stryker nära tamdjursbesättningar eller bebyggelse ska kunna skjutas. Det underströk miljöminister Lena Ek till Sveriges Radio P1-Morgon.
Miljöminister Lena Ek intervjuades på måndagsmorgonen i P1-Morgon i Sveriges Radio. Där talade miljöministern bland annat om vikten av skyddsjakt på vargar som uppvisar onormala beteenden.
En viktig sak för att minska friktionen och underlätta för människor i de här bygderna är att kunna ta bort djur som har ett utpräglat riskbeteende, säger Lena Ek till P1-Morgon.
Lena Ek |
Det samlade rovdjurstrycket påverkar också människors livssituation och skogen innehåller bara en viss mängd mat. Tar det slut, då trycks djuren mot byarna. Ett exempel är björnar, som stryker runt hus och rotar i soptunnorna. Det är inte, som jag ser det, ett vanligt beteende utan ett riskbeteende, säger Lena Ek.
Skyddsjakt ska med andra ord kunna beviljas redan innan rovdjur åstadkommer skada, enligt miljöministern.
Vargar som stryker väldigt nära besättningarna, väldigt nära hus, har ett riskbeteende. Det måste vi se, även när vi upprätthåller balansen i riksdagsbeslutet, att det finns djur som beter sig på ett sätt som de inte ska göra, säger Lena Ek till P1 Morgon.
”Ett eller två fall”
I intervjun diskuterades även den genetiska förstärkningen av vargstammen i Sverige, och den i dagarna aktuella frågan om utsättning av vargvalpar. Lena Ek uttryckte i detta sammanhang förhoppningar om att Naturvårdsverket ska kunna genomföra utsättning av vargvalpar ”i ett eller två fall under våren”.
Då har vi visat att metoden fungerar, och då kan vi visa att vi kan förbättra genetiken genom utsättning av valpar.
Ett eller två fall räcker det?
Ja, det behövs inte väldigt många nya djur i den svenska vargstammen för att genetiken ska anses vara förbättrad upp till en sådan nivå. Det handlar ju om en övergångsperiod, det tar väl ett par år kan jag gissa, sedan klarar vargarna det där själva i parningstid, säger Lena Ek till P1-Morgon.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.