Kartläggning av dvärgbandmask fortsätter
Arbetet med att kartlägga förekomsten av rävens dvärgbandmask fortsätter. Ungefär två tredjedelar av begärda träckprov har kommit in till SVA. I höst intensifieras arbetet med insamling.
Rävens dvärgbandmask påvisades första gången i Sverige 2011, i Uddevalla. En första landsomfattande screening genomfördes samma år där smittade rävar påvisades i tre län: Västra Götaland, Södermanland och Dalarna.
Baserat på detta bedömdes parasiten vara spridd i landet och inte begränsad till ett fåtal ställen.
För att få ytterligare information om parasitens utbredning påbörjades en andra landsomfattande screening 2012, som fortsatt under 2013 och 2014. Insamling av prover sker i samarbete med Svenska Jägareförbundet, samt i en region också i samarbete med Emiro, ett EU-finansierat forskningsprojekt vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Ungefär två tredjedelar av de cirka 4.000 träckprov från räv som behövs har kommit in till SVA, varav två har varit positiva för dvärgbandmask. De kommer båda från kända smittade områden i Södermanland och Västra Götaland.
Tidigare i höstas hittades även dvärgbandmask i rävspillning från Växjö-trakten.
För att undersökningen ska vara representativ är det viktigt att prover kommer in från hela landet och från samtliga 290 kommuner. Från fyra län har forskarna fått in det antal prov man önskat, eller till och med fler. Det gäller Blekinge län, Stockholms län, Jämtlands län och Västernorrlands län. För övriga gäller att det saknas träckprover i större eller mindre grad.
SVA har fått pengar från Jordbruksverket för att slutföra undersökningen, och under hösten intensifierar Svenska Jägareförbundet insamlingen.
– Konsulenterna har fått mer arbetstid för detta och ska göra en mer riktad insats, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent i Luleå.
Fakta
Rävens dvärgbandmask, Echinococcus multilocularis, är en bandmask som kan smitta till hund och katt, i sällsynta fall även till människa.
Parasiten förekommer lokalt i stora delar av Europa, framförallt i Central- och Östeuropa inklusive Baltikum.
Vill du som privatperson hjälpa till med att skicka in prover, kontakta vilt@sva.se.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.