fredag 2 juni

Kammarrätten: Jaktstopp kvarstår i Värmland och Örebro

Foto: Olle Olsson

UPPDATERAD Kammarrätten i Göteborg beviljar inte prövningstillstånd för överklagandena av inhibition av vargjakten. Därmed kvarstår jaktstoppet i Värmland och Örebro län.

På sin hemsida skriver kammarrätten i Göteborg:
”Kammarrätten i Göteborg har idag beslutat att inte meddela prövningstillstånd för överklagandena av inhibitionsbesluten om licensjakt av varg i Värmlands och Örebro län (mål nr 7174-15 och 7176-15). Det betyder att förvaltningsrättens beslut om inhibition står fast. Tills vidare får jakt alltså inte ske.”
Handläggningen av dessa mål fortsätter nu i förvaltningsrätten i Karlstad. Målen är avslutade i kammarrätten. Kammarrättens beslut kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

Kammarrättens beslut kan läsas i sin helhet här.

”Råder närmast kaos”
Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, suckar tungt när han nås av beskedet om kammarrättens beslut.
– Det här visar med all önskvärd tydlighet att det råder närmast kaos i frågan om licensjakt på varg. Med samma faktaunderlag kommer kammarrätten i Sundsvall kommer fram till en slutsats, medan kammarrätten i Göteborg kommer fram till något annat.
– Det är trots allt fel att bli förbannad på domstolarna, de försöker ju bara tolka lagen. Det som krävs, vilket detta understryker, är att Sveriges politiker nu tar ett krafttag för att komma tillrätta med frågan. Vi måste få en långsiktig och förutsägbar förvaltning av varg i Sverige. En stor majoritet av riksdagen är överens om detta.
– Jag skulle vilja se att regeringen nu tillsätter en slags haverikommission som skyndsamt tar sig an den här frågan. Så här kan vi helt enkelt inte ha det, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd.

Varför olika beslut?
Så, hur kan då två kammarrätter – en i Sundsvall och en i Göteborg – komma fram till två helt olika beslut?
Anders Iacobaeus är jurist och ledamot i Svenska Jägareförbundets styrelse. Han var tidigare hovrättspresident Övre Norrland, och därför väl skickad att försöka förklara detta för Svensk Jakts läsare.
– Det är inte helt enkelt att förklara hur det kan bli så, men i korthet betyder det att kammarrätten i Göteborg inte tycker att det är uppenbart felaktigt att inhibera jakten, vilket kammarrätten i Sundsvall ansåg, säger Anders Iacobaeus.
– När det inte finns något att ”hålla sig i” kan det bli så här. Det här är ju relativt okänd mark, de här frågorna har inte prövats i någon större omfattning tidigare.
– Man kan konstatera att kammarrätten i Sundsvall kom fram till att licensjakten i Dalarna och Gävleborg var av ”begränsad omfattning”, och betonade i sitt beslut att det var en mycket liten del av stammen som skulle fällas – vilket också innebär ingen eller mycket liten risk för att vargstammen ska lida skada om jakten får genomföras, säger Anders Iacobaeus.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev