Kameraövervakning av kronhjortar

Kronhjortar som förstör bokträd ska kameraövervakas. Foto: Kenneth Johansson

Länsstyrelsen i Skåne har gett SLU Grimsö tillstånd att dygnet runt använda nio kameror för att övervaka ett skogsområde i Sjöbo kommun. Man ska studera kronhjortarnas barkskalning på bok, i syfte att ta fram motåtgärder.

Enligt Sveriges lantbruksuniversitet på Grimsö orsakar kronhjortens barkskalning på bok mycket kostbara skador. Detta är allvarligt, skriver SLU Grimsö i sin ansökan, då bok är ett av de viktigaste trädslagen för det skånska skogsbruket.
Därför vill man i ett forskningsprojekt bland annat undersöka vilka djur bland kronviltet som orsakar skadorna, samt när och hur ofta det sker. Ansökan gäller nio kameror som sätts upp i ett skogsområde nära Assmåsa gård i Sjöbo kommun.
Länsstyrelsen Skåne anser att kameraövervakning fritt ute i naturen berör betydande integritetsintressen. Det rör sig om platser som människor kan utnyttja för rekreation och där allmänheten inte har anledning att räkna med att bli föremål för kameraövervakning.
– Länsstyrelsen finner dock att Sveriges lantbruksuniversitet visat att det finns ett behov av kameraövervakning för att kunna ta fram motåtgärder till barkskalningen. Eftersom betydande integritetsintressen berörs i området ska tillståndet omprövas efter ett år, säger Henrik Kvennberg, föredragande i ärendet vid Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev