lördag 20 april

Junseletiken vandrar norrut – som vanligt

Förra veckan flyttades den så kallade Junselevargen för fjärde gången. Den här vändan flyttades vargtiken till Stockholms län, men sin vana trogen vandrar hon även den här gången målmedvetet norrut. Enligt Naturvårdsverket har hon nu passerat norra delarna av Tierps kommun i Uppsala län och är därmed på god väg att nå Gävleborgs län.

 

Magnus Kristoffersson är projektledare på Naturvårdsverket och ansvarar för de praktiska delarna kring vargflyttningen. Han berättar att den omskrivna vargtiken, som i och med den senaste flytten kostat skattebetalarna minst 4,5 miljoner kronor, tycks ha tagit den senaste flytten med ro.

Hon tycks vara relativt opåverkad av flytten. Normalt brukar vargarna ta ett dygn på sig för återhämtning efter en sån här flytt, innan de börjar röra på sig. Den här vargen vilade nu en dag, sedan började hon vandra norrut. Hon har rört sig ungefär tre mil per natt och det är norrut hon är på väg, säger Magnus Kristoffersson till Svensk Jakt.

Exakt var i Stockholms län som vargen släpptes ut är inte känt, men viltförvaltningsdelegationen i Stockholms län har tidigare pekat ut ett område som ligger mellan gränsen mot Uppsala län och vägarna 280 och 76, med Gottröra i söder och den norra gränsen strax nordväst om Hallstavik.

På måndagsmorgonen hörde en av Svensk Jakts läsare av sig till redaktionen. I morse, klockan 07.15, hade denne sett en varg intill E4 i höjd med Tierp.

Kan det vara Junseletiken han såg?

Nej, det var inte hon. Hon har inte varit nära E4, så det var nog en annan varg, säger Magnus Kristoffersson.

 

Läs mer:

Flyttvargen utsläppt i Stockholms län

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev