Jaktelever gör upp om SM-titel

Elever från sju jaktutbildningar gör i år upp om SM i jakt, som arrangeras av Ryssbygymnasiet och Jägareförbundet. I en dam- och en herrklass tävlar eleverna under två dagar ibland annat skytte och jaktjuridik.

Idag, tisdag, inleds SM i jakt för elever som studerar jakt vid landets naturbruksgymnaiser. Tävlingen, som pågår i två dagar, arrangeras i år i Ryssby mellan Växjö och Ljungby där naturbruksgymmnasiet står som arrangör tillsammans med Svenska Jägareförbundet.
God jaktetik är ett genomgående tema inom de områden som tävlingsgrenar finns. Dessa är jaktformer, skytte, jaktjuridik, artkunskap, viltvård, avståndsbedömning, eftersök–skottplatsundersökning samt tillvaratagande av vilt.

Stora utmaningar
Frågor om jaktlagstiftningen kan förekomma i samtliga tävlingsmoment. Utöver det kan det ingå frågor som har bäring på andra ämnen som eleverna studerar, som engelska, matte och fysik.
– Eleverna kommer att ställas inför stora utmaningar och får verkligen vara på hugget både vad gäller teori och praktiska moment för att ta hem segern, säger Fredrik Jönsson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.
För att komma långt fram krävs inte bara kunskaper om det som ligger nära, utan kännedom om vilt, växter och jaktformer från hela landet är nödvändigt. Om någon deltagare slarvar med vapensäkerheten eller inte sköter sin kniv på ett korrekt sätt, eller om det brister grovt i etik och moral kan denne diskvalificeras från vidare tävlande.

Många skolor
Skolorna som deltar i SM-tävlingen är Vildmarksgymnasiet i Unnaryd, Öknaskolan, Dille Gårds Naturbruksgymnasium, Svenljunga Naturbruksskola, Osby Naturbruksgymnasium, Forshagaakademin samt Älvdalens Utbildningscentrum.
Utöver lärare och personal från Jägareförbundet är eleverna Ludwig Knutsson och Max Andersson i händelsernas centrum. De läser sista året på Ryssbygymnasiet och arrangerar SM-tävlingen som sitt gymnasiearbete under vårterminen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev