Naturvårdsverkets säljakttid oetisk

Tiden för skyddsjakt på knubbsäl kan komma att begränsas på sommaren. Jägareförbundet föreslår istället att jakttiden förlängs med årets första fyra månader. Foto: Daniel Sanchez

Naturvårdsverkets beslut för skyddsjakt på knubbsäl innebär att sälar får jagas både när de kutar och när de ömsar päls. Olyckligt, anser Jägareförbundet som i en skrivelse föreslår att jakttiden justeras.

I Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på säl för 2014 behandlas gråsäl och knubbsäl lika. Jakten får ske 16 april–31 december, eller till den tidigare tid då kvoten är fylld.
För gråsäl är det inga problem, de föder sina ungar på isen och kutarna är avvanda när jakten börjar i april.  Men för knubbsäl är det annorlunda, eftersom jakten sammanfaller med tiden när de får sina kutar.
– Vi tycker det är olyckligt eftersom en sådan jakttid går emot de etiska riktlinjer som vi står för, säger Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Hans Geibrink som har kustjaktfrågor som specialitet.
– Att fara ut och skjuta en högdräktig hona eller en som har en unge som fortfarande diar är inget som vi jägare vill göra, fortsätter Geibrink.
Därför föreslår förbundet i skrivelsen till Naturvårdsverket att tiden för skyddsjakten på knubbsäl blir enligt följande:
”Naturvårdsverket beslutar att skyddsjakten får ske från och med den 16 april 2014 till och med den 31 maj 2014 samt från och med den 1 augusti 2014 till och med den 30 april 2015 eller till den tidigare tidpunkt när länets kvot är fylld. Under perioderna från den 1 maj 2014 till och med den 31 maj 2014 samt från den 1 augusti 2014 till och med den 14 september 2014 får jakten endast vara inriktad mot sälar som befinner sig högst 100 meter från yrkesfiskares skadedrabbade redskap eller 100 meter från fiskodling.”

Tänker om
På Naturvårdsverket utesluter inte vilthandläggare Göte Hamplin att det kan bli en justering av jakttiden.
– Vi håller på och diskuterar den saken nu, och det kan bli som tidigare år, ett uppehåll under sommarmånaderna, säger han.
Göte Hamplin håller med om att beslutet om skyddsjakt på knubbsäl inte är helt lyckat.
– Vi har försökt underlätta skyddsjakten så mycket som möjligt och gjort flera regelförändringar, och då blev det så här med jakttiden på knubbsäl. Men vi har börjat tänka om, säger han.

Undviker konflikter
Hans Geibrink menar att skyddsjakten på säl kan delas i två delar. Dels en allmän som kan liknas vid en licensjakt, dels den speciella som yrkesfiskare bedriver i närheten av sina redskap.
– Det är mot bakgrund av det man ska se vårt förslag till justeringar. Vi vill inte lägga några hinder för fiskarna att skydda sina redskap, det måste de kunna göra. Men när det gäller den mer utbedda skyddsjakten tycker vi inte att det är lämpligt att jaga under kutningstiden, eller under pälsömnsningsperioden.
En justering av skyddsjakttiden kan också motverka konflikter med andra intressen.
– Vårt förslag innebär inte bara att jakttiden begränsas på sommaren då det är som mest folk ute bland öar och skär, utan också att den utökas på vintern då det är i stort sett tomt på mänsklig aktivitet. Att jaga knubbsäl under januari, februari, mars och april möter inga hinder ur etisk synpunkt, säger Hans Geibrink.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev