Jägarna i Elverum kan få sänkta straff

Den olagliga vargjakten i Elverum 2014 hotade inte vargstammen. En ny dom kan göra att straffet halveras för fyra av jägarna. En femte jägare frikänns, skriver nationen.no.

Eidsvating lagmannsrett finner det bevisat att fyra jägare från Elverum försökte fälla tre vargar vid norska Björnåsen i februari 2014. Men rätten konstaterar att jakten inte hotade den norska vargstammen. Det avgörandet kan göra det omöjligt att döma jägarna för faunakriminalitet.
Tingsrätten dömde jägarna till fängelsestraff efter strafflagens paragraf 152b, den så kallade generalklausulen om miljökriminalitet. Men nästa instans, lagmannsrätten, avvisar den delen av åtalet eftersom man inte anser att jakten hotade vargstammens överlevnad, enligt nationen.no.
I stället döms fyra av de fem jägarna efter naturmångfaldslagen, som har ett maxstraff på tre års fängelse.
Jägarna befanns skyldiga i tingsrätten med hjälp av avlyssnade telefonsamtal och meddelanden. Nu kan domen i lagmannsrätten innebära att sådan avlyssning av misstänkta tjuvjägare upphör. För att avlyssning ska få ske, måste det nämligen finnas skälig grund att tro att det misstänkta brottet kan ge minst tio års fängelse.
Polisen fick tillstånd att avlyssna genom att kombinera strafflagen (maxstraff sex år) och maffiaparagrafen (maxstraff fem år). Naturmångfaldslagens straffram är bara tre år.
Den nya domen kan komma att överklagas, uppger nationen.no.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev