Jägareförbundet vill ha utökad åteljakt på björn

Jägareförbundet föreslår att åteljakt på björn tillåts i Dalarna, Gävleborg och Västerbottens län samt att åtlingen får påbörjas 15 juli.
Förslaget har skickats in till Naturvårdsverket.

Jägareförbundet föreslog redan 2008 att Naturvårdsverket skulle medge försöksverksamhet med åteljakt på björn. Förslaget omfattade såväl en försöksuppläggning som förslag till ett regelverk för en reglerad och väl kontrollerad åteljakt.

Förbundet föreslår nu att den försöksverksamhet som påbörjades 2010 får fortsätta ytterligare en säsong. Genom detta skapas bästa möjliga underlag för Naturvårdsverkets ställningstagande till att åteljakt åter ska bli en tillåten jaktform vid björnjakt i hela björnjaktområdet från och med jaktsäsongen 2013.

Magert jaktresultat
I Västerbotten har åteljakten varit tillåten de två senaste säsongerna och jaktformen tilläts i delar av Dalarna den senaste säsongen. Ingen björn har skjutits vid åtlarna, till stor del beroende på ett mycket omfattande regelverk och att anläggningen av åtlarna fått påbörjas först kort innan björnjakten inletts.

En rapport från Skandinaviska björnprojektet visar att tidig start för åtlingen ökar chansen att få björnbesök. Med hänsyn till björnens brunstperiod rekommenderar björnprojektet dock att åtling av björnar inte bör starta tidigare än 15 juli.

Försök i tre län?
Jägareförbundet föreslår att åteljakt på björn tillåts i höst i Dalarnas- och Gävleborgs län. Förbundet anser att området ger goda möjligheter att studera hur radiomärkta björnars rörelsemönster påverkas. Skandinaviska björnprojektet har en omfattande verksamhet i områdets centrala delar där björnstammen har stor täthet, och ett betydande antal björnar i området är radiomärkta. Innan åteljakten förbjöds var intresset för jaktformen stor i denna del av landet. Speciellt för detta område är fäboddrift med lösgående får och nötkreatur, konstaterar förbundet.

Enligt Jägareförbundets förslag ska åteljakten även tillåtas i Västerbottens län. Förbundet anser att ett försök i länet ger goda möjligheter att vinna praktiska erfarenheter av åteljakt i björnmarker med olika befolkningstäthet i ett område med liten tradition vad gäller åteljakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev