Jägareförbundet totalsågar Naturvårdsverkets varggenetikplan
Föremål för papperskorgen. Jägareförbundet sågar Naturvårdsverkets förslag angående genetisk förstärkning av vargstammen.
Det var i mitten av mars som Naturvårdsverket skickade ut ett förslag på remiss där verket skapat en femårig plan för genetisk förstärkning av den svenska vargstammen.
Naturvårdsverket föreslog bland annat:
• Ökat skydd för genetiskt viktiga vargar. Till exempel genom annat att efter ett angrepp av genetiskt viktig varg bör betesdjuren tas in nattetid eller flyttas till nattfålla. Väljer djurägaren att inte göra detta ska ytterligare angrepp i samma besättning inte utgöra grund för skyddsjakt.
• Efter ett första angrepp av genetiskt viktig varg på jakthund bör inte angrepp på ytterligare oskyddade hundar i samma område vara grund för skyddsjakt.
• Renhjordar ska om möjligt flyttas i förebyggande syfte, man bör skapa en omfattande bevakning av renhjordar, och om möjligt hägna och utfodra renar.
• Om målen med den genetiska förstärkningen inte uppnåtts 2017 vill Naturvårdsverket ändra sekretessreglerna och ta bort kravet på medgivande från jakträttsinnehavare för utsättning av vargvalpar.
Hård intern kritik
Initierade källor uppger för Svensk Jakt att genetikplanen fått mycket hård, intern kritik inom Naturvårdsverket. Och Jägareförbundet är ännu hårdare i sin kritik.
Jägareförbundet skriver i sin sammanfattning av remissvaret: ”Förbundet är starkt kritiskt till att Naturvårdsverket fullständigt glömt bort människan i processen. Allt fokus har hamnat på vargen och teoretiska beräkningar av dess långsiktiga överlevnad. Någon vilja att anpassa förvaltningen utifrån mänsklig verksamhet i form av utkomst, livsmiljö och intressen saknas nästan helt.
Dessutom bygger Naturvårdsverkets ställningstaganden på felaktiga tolkningar av det vetenskapliga underlaget.
Förbundet vill understryka att vi i alla lägen förordar naturlig invandring framför flytt och valputsättning eller andra konstlade åtgärder. Nödåtgärder, om det naturliga genetiska utbytet upphör en längre period, ska syfta till att kunna hålla ett så lågt antal vargar som möjligt i Sverige.
Förbundet föreslår att Naturvårdsverket återkallar förslaget och istället bildar en arbetsgrupp med företrädare för rennäringen, markägarna och jägarna för att hitta konstruktiva lösningar som utgår från människor, men som även löser vargens genetiska problem.”
Sex revir
I minst sex svenska vargrevir revir finns just nu en eller flera vargar som anses vara genetiskt värdefulla.
Källa: Viltskadecenter
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.