Jägareförbundet: Rovdjursförekomst på berördas villkor

Uttalande av 85 ombud och ett antal medlemmar och gäster vid Jägareförbundet Värmlands länsstämma på Värmlandsporten, Värnäs 6 april.
Ombuden representerar över 8.000 medlemmar i Värmland.

Rovdjursstammarna i Värmland är större än någonsin i modern tid. Länet berörs av minst 27 vargrevir. I minst 13 av dessa revir har föryngring skett. Dessutom många oskygga vargar som springer inne på gårdar och inne i samhällen.

Lodjur finns i riklig mängd i hela Värmland. Björn och järv samt kungsörn och havsörn har konstaterats i länet. Det totala rovdjurstrycket i länet innebär att vår möjlighet till jakt kraftigt begränsas. Antalet vargar är långt över den nivå som Jägareförbundet Värmland arbetar för, vilket är max 1-2 föryngringar.

”Förvaltningsplan för stora rovdjur” som Länsstyrelsen i Värmland tagit fram 2005 (Dnr 511-3294-08). har fullständigt negligerats.

 

Accepterar inte
Jägareförbundet Värmland accepterar rovdjur, men dagens situation accepterar vi inte. Varje art förvaltas var för sig vilket är helt orimligt ur ett viltförvaltningsperspektiv. Forskning om samförvaltning pekar på att ju mer inflytande berörda aktörer har desto bättre är förutsättningarna för att skapa hållbara lösningar. Detta kräver att besluten rörande all viltförvaltning flyttas ner på lokal nivå samt att de som verkligen berörs är med och fattar besluten.

Med hänvisning till ovanstående kräver Jägareförbundet Värmland att:
omedelbara åtgärder sätts in för att sänka den höga koncentration av varg som finns i Värmland.
en socio-ekonomisk konsekvensanalys görs omgående avseende de stora rovdjuren.
förvaltningen av rovdjur görs tydlig, enkel och förutsägbar samt utformas utifrån de berördas villkor.
alla myndigheter tar hänsyn till det samlade rovdjurstrycket när beslut fattas.
t ex om miniminivåer, förvaltningsnivåer, licensjakt och skyddsjakt.
alla myndigheter arbetar för att verkställa riksdags- och regeringsbeslut, inte motarbeta dessa.
varg förs in i bilaga 4 punkt 2 i Jaktförordningen. Varg som kommer in på gård eller i en trädgård och där kan orsaka skada eller annan olägenhet får jagas den 1 juli-den 30 juni
staten till fullo kompenserar jägarna, m a o markägare o. arrendatorer, hundägare, tamboskapsägare och alla typer av småbrukare för den skada vargarna förorsakar

Så länge ingen helhetslösning beslutats som på ett mycket påtagligt sätt tillgodoser ovanstående kommer Jägareförbundet Värmland:

Inte medverka till att förankra den svenska rovdjurspolitiken.
Inte acceptera inplanteringar av vuxna vargar eller vargvalpar i länet
Inte delta i rovdjurs-inventeringar annat än under förutsättning att inventeringsresultatet utvärderas objektivt och oberoende samt att vi får delta i planerings och utvärderingsarbetet.

Jägareförbundet Värmland har även full förståelse för de eftersöksjägare som inte vågar släppa sin hund vid eftersök av trafikskadat vilt i områden med vargetableringar.

Jägareförbundet Värmlands länsstämma 2013

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev