lördag 20 april

Jägareförbundet mycket kritiskt till vargflytt

Svenska Jägareförbundet är starkt kritiskt till Naturvårdsverkets pågående vargflytt. Förbundet kommer inte att stå bakom flyttåtgärder så länge beståndsreglerande vargjakt och regional förvaltning saknas.

Endast genetisk förstärkning återstår nu av en rovdjurspolitik som bestod av tre delar, regional förvaltning med maxtak, förvaltningsjakt och genetisk förstärkning. Alla övriga delar har stoppats eller fungerar inte, skriver Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Torbjörn LövbomTorbjörn Lövbom.

Naturvårdsverkets flytt av två vargar från Norrbotten till Mellansverige ökar misstron mot vargpolitiken, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd.

Vare sig rimligt eller rättvist

Naturvårdsverkets beslut att släppa ut ytterligare vargar i ett område som redan har för många är vare sig rimligt eller rättvis, menar Jägareförbundet. Förbundet står fast vid kravet att den här typen av förstärkningsåtgärder måste föregås av tydliga kompensationsåtgärder som visar att det verkligen är genetisk förstärkning som är målet, inte bara ännu fler vargar!

Dessutom tummar Naturvårdsverket och Jordbruksverket på reglerna de själv satt upp för att förhindra spridning av för människan farliga sjukdomar, påpekar Jägareförbundet.

Det finns orimligt många vargar i Mellansverige idag. Det är självklart att utsättningen av vuxna vargar ska föregås av kompensationsåtgärder i det område där vargarna släpps och/eller etablerar sig. Flera vargrevir borde skjutas bort. Det hade varit juridiskt möjligt och hade ökat tilltron till rovdjurspolitiken, säger Torbjörn Lövbom.

Ta hänsyn till människor
Jägareförbundet anser inte att vargstammens genetiska problem får användas som en förevändning att inte ta hänsyn till människor som drabbas av vargens närvaro. Att vargarna har inavelsproblem innebär nämligen inte att de orsakar mindre skador eller olägenheter!

Jägareförbundet kan inte stå bakom dessa åtgärder så länge inte ALLA delar av rovdjurspolitiken finns på plats, säger Torbjörn Lövbom.

 

Läs även:

Verket: Vargparet i Norrbotten har flyttats

Här kan flyttvargarna sättas ut

Vargtik har kostat fyra miljoner kronor

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev