Jägareförbundet kräver ny modell för varginventering

Vargstammen minskar enligt inventeringarna. Samtidigt blir vargreviren fler. 
– Beräkningsmodellen behöver bytas, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Jägareförbundet.

Naturvårdsverket lyfter själva fram att beräkningsmodellen vid varginventeringarna kan vara den främsta orsaken till att vargstammen nu uppges minska.
– Eftersom vargstammen ökat de senaste åren och dynamiken i populationen kan vara annorlunda ser vi behov av att uppdatera sättet vi beräknar antalet vargar på. Naturvårdsverket har beställt en ny populationsberäkning som ska granskas vetenskapligt och bör testas praktiskt innan den används i praktisk förvaltning, säger Maria Hörnell Willebrand i pressmeddelandet från Naturvårdsverket.

Ska beskriva verkligheten
Jägareförbundet anser att beräkningsmodellen på det allra bästa sättet ska beskriva verkligheten. Förbundet menar att dagens modell inte klarar av detta och att detta är bekymmersamt. Jägareförbundet välkomnar därför att Naturvårdsverket vill ändra beräkningsmetoden.
Gunnar Glöersen framhåller att myndigheterna måste titta på helheten – både par och familjegrupper inför höstens vargjaktsbeslut.
– Vi ser att den totala påverkan ökar, det blir fler revir totalt sett. Därför kommer det behövas legal jakt även i vinter, säger Gunnar Glöersen, till Jagareforbundet.se.

Mindre utrymme för jakt
En konsekvens av att Naturvårdsverket slår fast att det finns 340 vargar medför att utrymmet för vargjakt minskar till vintern. Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, ser med oro på hur länsstyrelserna och Naturvårdsverket ska hantera kommande vinters vargjakt.
– Jag är rädd för att de som drabbas av varg inte kommer att känna igen sig i beskrivningen att vargstammen minskat – i alla fall inte så mycket.  Istället för ordning och samsyn får vi ytterligare ett trovärdighetsproblem i vargförvaltningen.
Han tycker att frågan om inventerings- och beräkningsmodeller borde lyfts tidigare och diskuterats brett.
– Det är naturligtvis bra att verket inser metodernas tillkortakommande. Men nu kommer detta troligen påverka nästa års jakt och då är det ett stort problem, säger Torbjörn Lövbom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev