Jägare med funktionsnedsättning nekas småviltjakt

 

Sven O Svensson från Svenstavik anser att handläggarna på länsstyrelsen gör sin egen tolkning av lagen. Detta eftersom länsstyrelser i övriga län i Norrland i sina dispensbeslut tillåter terrängkörning vid all jakt alltså även vid småviltjakt.

Det kan inte vara rimligt att naturvårdsenheten i Jämtlands län håller sig med en ny och egen godtycklig tolkning av tillämpningen av dispenser för handikappade jägare som så markant skiljer sig från övriga län, säger Sven O Svensson till ÖP.

 

Ny tolkning inga skäl angavs

Sedan ett par år tillbaka lid­er Svensson av hjärtproblem. 2008 fick han dispens att använda fyrhjuling eller snöskoter i samband med älgjakt och småviltsjakt på både bar- och snötäckt mark. Att hans dispensansökan nu hanterades annorlunda var därför en aning förvånande. I beslutet angavs inga särskilda skäl till att det nya tillståndet enbart gäller älgjakt på barmark.

När jag överklagade länsstyrelsens beslut fick jag till svar att handläggaren som beviljade min dispensansökan 2008 inte följt lagen. Ett mycket märkligt uttalande. Det skulle då finnas ett antal felaktigt beviljade dispenser för handikappade i omlopp i länet som borde återkallas, men länsstyrelsen gör ingenting åt detta, säger Sven O Svensson till ÖP.

 

Har anmält till JO

Sven O Svensson har nu JO-anmält länsstyrelsen och dess ansvariga handläggare för behandlingen av hans dispensansökan.

Jag anser att det här rör sig om ren diskriminering och tar därför strid för min och övriga handikappades sak. Jag vill därför att JO granskar om tillståndsgivningen vid länsstyrelsen i Jämtlands län är förenlig med det utrymme som lagen medger och är relevant i jämförelse med andra län.

Joacim Jacobsson, handläggare av dispensärenden om terrängkörning och jakt på länsstyrelsen i Västerbottens län, säger till ÖP att man inte skiljer på älgjakt och småviltjakt vid dylika dispensansökningar.

Vi gör ingen principiell skillnad i vår bedömning. Men jag vet att det skiljer mellan länen i den bedömning som görs när det gäller dispensansökningarna, säger Joacim Jacobsson till ÖP.

 

”Vi kan ha missuppfattat”

Hanna Wallén, handläggare vid länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtlands län, anser att man i Sven O Svenssons fall följt riktlinjerna från 1990.

Det är alltså ingenting nytt som styrt beslutet, säger Hanna Wallén till ÖP, men öppnar samtidigt för en omprövning av beslutet.

Vi kan ha missuppfattat hans ansökan och kommit att behandla den som om den bara avsåg älgjakt. Nu vet vi att han även avsåg småviltsjakt. Vi håller därför på att utreda ärendet på nytt samtidigt som vi gör en allmän översyn av hanteringen av dispensfrågorna, säger Hanna Wallén till ÖP.

 

”I nuläget är det rena djungeln”

 

Magnus Hansson.

Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Magnus Hansson är verksam i projektet Jakt för alla, som syftar till att ge fler människor med funktionsnedsättning möjligheter till jakt.

Det behövs verkligen en översyn av alla de regler som omgärdar det här området, för i nuläget är det rena djungeln, säger Magnus Hansson.

Reglerna måste bli enklare och tydligare. Vi efterlyser även enhetliga bedömningar. I dagsläget gör olika länsstyrelser olika bedömningar, och så får det naturligtvis inte vara. De tillstånd som beviljas bör även gälla i samtliga län, inte bara i det län där dispens beviljats, säger Magnus Hansson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev