Invasion av räv i Långliden
Att räven haft några gynnsamma år och ökat i antal är det nog många av oss jägare som lagt märke till. Inte minst Torbjörn Bergström från Långliden som haft en minst sagt lyckad jaktsäsong 20112012.
Torbjörn är en erfaren rävjägare som hittills fällt cirka 500 rävar. Trots många års erfarenhet har han dock aldrig tidigare varit med om en så lyckosam säsong som den senaste.
Det mesta jag lyckats fälla på en och samma säsong tidigare år är 26 rävar säger Torbjörn som under förra jaktåret lyckades fälla 47 rävar.
De flesta av rävarna, 34 stycken, har Torbjörn skjutit på sin åtel som bestått av slaktavfall från höstens jakt samt hundfoder.
Som komplement till åteln har Torbjörn även använt sig av värmländsk tunnelfälla och fotsnaror med vilka han har lyckats fånga ytterligare 13 rävar. Högst aktivitet var det under en vecka i början av mars då det sköts räv på åteln varje natt.
Fem samtidigt
Som mest har Torbjörn skjutit tre rävar på en och samma kväll. Detta har han dock lyckats med flera gånger under den gångna säsongen.
En natt såg jag fem rävar samtidigt på åteln säger Torbjörn som har en teori om att de döda rävarna på laduväggen har lockat till sig många av rävarna.
Många var mer intresserade av rävarna på väggen än åteln fortsätter Torbjörn.
När jag träffar Torbjörn har jakttiden för räv precis tagit slut men det samma gäller tydligen inte för rävarna. Han berättar nämligen att han under natten haft ytterligare tre rävar på åteln.
Den senaste tiden har jag vänt på dygnet och det ska bli skönt att återgå till att sova på nätterna och vara vaken på dagarna, konstaterar Torbjörn Bergström.
Ovärderlig insats för småviltet
De senast åren har det varit gott om sork i markerna vilket varit gynnsamt för räven som tycks ha ökat rejält i antal. Har du vistats i markerna under våren har du säkert lagt märke till att tillgången på sork och andra smågnagare i år minskat drastiskt jämfört med tidigare år.
Även Skogsstyrelsen rapporterar om att skogsskadorna från sork minskat dramatiskt vilket tyder på att sorkpopulationen kraschat. Mycket räv och lite sork leder till att räven kommer att behöva söka annan föda och då löper fågelkycklingar, rådjurskid och harungar större risk att hamna på rävens meny och det är därför som rävjakten är så otroligt viktig om vi vill hjälpa dessa arter.
Ett ton bytesdjur
Fakta från forskare:
En allmänt accepterad beräkningsmetod är att ett rovdäggdjur kan uppta och omvandla en till två procent av den intagna bytesbiomassan till egen kroppsbiomassa.
Det innebär att det för en normalstor rävkull på fem valpar som i början av augusti väger två kilo styck alltså tillsammans tio kilo har gått åt 1.000 kilo, eller ett ton bytesdjur!
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.