lördag 9 december

Insatsstyrka tvingade jägare ligga still i gruset i två timmar

Måndagen den 25 juli blev ingen bra dag för Kalle (fingerat namn), en 26-årig jägare i Roslagen. Sedan han varit och övat .22lr-skytte på jaktlagets miniälgbana söder om Riala tvingades han och hans kompis ligga med ansiktet ner i gruset under två timmar med kpist i nacken.

 

Kanske är det terrordådet i Norge som gjort den svenska polisen extra vaksam. Kanske är det den så kallade APU-gruppen som agerar mot jägarna i Rialaområdet som ligger bakom polisens onödigt våldsamma aktion mot en 26-årig jägare. Oavsett vilket har polisens agerande på måndagkvällen den 25 juli inte stärkt förtroendet för polisen i jägarkretsar i Roslagen.

 

Stoppades efter övningsskytte

Den 26-årige jägaren for upp på jaktmarken tillsammans med en kamrat för övningsskjuta med .22lr-vapen. Bara jägaren hade vapen, den andre var med för sällskap. När de övat färdigt och skulle åka hem stoppades de på Rialavägen av fyra stora svarta bilar med tonade rutor som vägrade ge plats.

Plötsligt började blåljusen blinka i bilarna. Innan dom vet ordet av stormar tiotalet poliser i skottsäkra västar och rånarluvor fram och killarna slits ur bilen, berättar jägarens pappa. Han är synnerligen upprörd.

Det här är inte Gazaremsan, det är Riala. Vi har en enkel skjutbana för .22 på jaktmarken och min grabb har licens för sådana bössor. Han frågade om han fick åka och öva på banan. Självklart svarade jag. Grabbarna sköt ett par timmar och skulle sedan åka hem, berättar Bosse (fingerat namn), 26-åringens pappa som lånade ut sin bil till grabben.

 

Skarpladdad kpist i nacken

De tvingas ner på marken med käften full av grus, armarna bryts upp på ryggen. De blir blöta och får kläderna förstörda. Sedan står det en vansinnig polis med skarpladdad kpist mot nacken på vardera killen. Håll käften och ligg still, var beskedet de fick.

Efter två timmar släpps de utan någon förklaring eller ursäkt, berättar Bosse.

Visserligen har det hänt hemska saker i Norge, men nån måtta får det väl vara, säger Bosse.

Bosse har själv ringt Norrtäljepolisen utan att lyckas få klarhet i varför nationella insatsstyrkan åkte ut för denna aktion.

De visste ingenting om detta.

Svensk Jakt har under tisdagen sökt både Roslagspolisens ordningschef och rikskriminalpolisen och även talat med presstalesmannen Ulf Göransson utan att få besked om vad och varför. (Under onsdagen kommenterar Roslagspolisen ärendet, läs artikel här.)

Dick Johansson, vikarierande chef för nationella insatsstyrkan, dementerar på onsdagen att de var inblandade i händelsen.

 

Inget svar hos polisen

På nationella insatsstyrkan svarar Jonas:

Jag svarar inte på sådana frågor, tala med rikskriminalens presstjänst.

Och där svarar som sagt ingen. Det gör man heller inte på Roslagspolisen i Täby.
Inom Norrtälje södra jaktvårdskrets är man mycket upprörda över händelsen.

Ja är det inte APU, är det vargar. Och nu nationella insatsstyrkan som kommer och sätter stopp för lagligt övningskytte. Ska det aldrig ta slut detta, undrar Patrick Nilsson från kretsen.

Det värsta är att de inte får någon förklaring eller ursäkt efteråt, bara beskedet, åk härifrån nu. Grabbarna är väldigt skakade, har inte sovit i natt och har stängt av sina telefoner, berättar Bosse.

 

Polisen kommenterar utryckningen i Riala

 

Fotnot: APU är ett slags medborgargarde som bildats norr om Stockholm och huvudsakligen verksamt inom vargreviret i Riala för att vaka över vargarna där. Där finns både före detta poliser och aktiva poliser och andra personer. Ibland har dessa agerat mycket aggressivt mot både jägare och andra lokalboende. Via e-post uppger APU för Svensk Jakt att de inte varit inblandade i händelsen.

 

Fotnot 2 Dick Johansson, vikarierande chef på Nationella Instatsstyrkan, säger i en kommententar till Svensk Jakt att de inte varit inblandade i händelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev