Ingen vargvalputsättning i år

Det går inte att genomföra den planerade utsättningen av vargvalpar från djurparker till vilda vargars revir i år.

Utsättningen av vargvalpar är en åtgärd inom regeringens uppdrag till Naturvårdsverket och Jordbruksverket att genetiskt förstärka vargstammen. Att genomföra en valputsättning är att likna vid ett stort pussel där alla bitar måste falla på plats, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

– Det är mycket som ska stämma för att lyckas med en valputsättning. Först måste det finnas ordentligt med spårsnö så vi kan märka tikar under vintern. Sedan ska de vilda tikarna och djurparkstikarna föda inom åtta dagar. De två tikar som blev märkta i år är lite för få för att få till en matchning mellan vilda vargtikar och djurparkstikar. Ingen av de två vilda tikarna födde sina valpar så att det stämde överens med djurparkstikarna. Då går det inte att genomföra valputsättningen, säger Helene Lindahl, projektledare, i pressmeddelandet.

– Vi har i uppdrag att göra ett nytt försök nästa vår och hoppas på att vi får rikligt med bra spårsnö så vi lyckas märka fler tikar vilket gör att urvalet blir större. Vi behöver märka de tikar som föder sent på året så att valpningen bättre stämmer överens med när djurparkstikarna föder, berättar Helene Lindahl.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev