söndag 1 oktober

I höst ska björnarna räknas

I höst är det dags igen att räkna björnarna i Västerbotten. Länsstyrelsen och Jägareförbundet förbereder insamlingsmaterialet för nästa björnspillningsinventering.

Insamling ska ske mellan 21 augusti och 31 oktober. Alla intresserade är välkomna att vara med och samla spillning.
– Spillningsinventeringen är ett smidigt sätt att utreda hur många björnar som finns i Västerbotten, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
Insamlingsutrustning fördelas i länet under första halvan av augusti. Insamlingsmaterial kommer att finnas hos bland annat jaktvårdskretsar, älgskötselområden och vissa bensinstationer. Det kommer också att skickas till ortsbojaktlagen i fjällen och licensområden för älgjakt. Totalt kommer cirka 12.000 insamlingsburkar att delas ut.

Färre björnar?
Inventeringen kommer att ge värdefulla resultat när det gäller björnstammens storlek, spridning och sammansättning i länet. Dessa resultat kommer i sin tur att användas för att undersöka björnjaktens effekter och för att testa tillförlitligheten av en annan metod för inventering av björn, nämligen björnobservationerna under älgjaktens första vecka.
– Älgjägarnas björnobservationer antyder att Västerbottens björnstam har minskat på senare år. Vi vill nu se om det verkligen är så, säger Michael Schneider i pressmeddelandet.

Tredje gången

Höstens spillningsinventering är den tredje som genomförs i Västerbotten, efter 2004 och 2009. Båda inventeringar kom fram till att det finns cirka 300 björnar i länet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev