lördag 25 maj

Hund skadad av varg

Tidigt i lördags morse skadades en mindre hund av en varg i Rialareviret. Hunden har fått veterinärvård och mår efter omständigheterna bra, skriver länsstyrelsen i Stockholms län på sin hemsida.

Det är ovanligt att så här små hundar klarar ett vargangrepp men den här gången verkar det ha gått förhållandevis bra, säger rovdjurshandläggare Hanna Dittrich Söderman.

Hunden släpptes ut på gårdsplanen för rastning tillsammans med en annan hund vid sjutiden i lördags morse. Cirka 50 meter från bostadshuset mötte hundarna en varg som bet den mindre hunden över ryggen och bar den med sig 6070 meter. Därefter släppte vargen hunden som kunde kallas in av ägarna.  

Vi har besiktigat skadorna på hunden och den har vargtypiska bitskador på bakre delen av ryggen. I samband med angreppet har hundägarna filmat vargen, men inte själva angreppet, och filmen visar en varg, säger Hanna Dittrich Söderman på länsstyrelsens hemsida.  

Ett par timmar tidigare uppehöll sig en varg även utanför en hundgård några kilometer från platsen för angreppet.  

Vargen visade där intresse för hundarna. Den var kvar ungefär en kvart innan ägarna lyckades mota bort den från platsen säger Hanna Dittrich Söderman.  

I morse vid åttatiden hade vargen åter igen kontakt med hundar i Rialareviret. En person var ute och joggade tillsammans med sina två kopplade hundar, varav den ena är en löpande tik. En varg visade sig några tiotal meter från mannen, som då slog av på takten och började gå. Vargen följde efter cirka 200 meter, men höll sig på ett avstånd på ungefär 1530 meter.  

Det är inte ett onormalt beteende för en varg att vara nyfiken på hundar, men som hundägare kan man naturligtvis uppleva det som både obehagligt och oönskat. Vi uppmanar hundägare att hålla sina hundar under strikt uppsikt, och ser fallet med mannen som joggade som en bekräftelse på att en närvarande ägare fungerar som skydd för hundarna, säger Hanna Dittrich Söderman.  

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev