Hoten mot jägarna: Sverige – en fristad för djurrättsterrorister
Den senaste utgåvan av Svensk Jakt Nyheter, nr 8, ägnas till stor del åt de hot som riktas mot jägare och jaktrelaterad verksamhet. Hoten mot jägare blir fler. Direkta aktioner mot anläggningar med jaktlig anknytning likaså. För jägarna något förhållandevis nytt, men för landets pälsdjursfarmare vardag. I Sverige härjar djurrättsaktivisterna mer eller mindre ostörda.
Johan Dalén, vd i Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund, har stor erfarenhet av djurrättsterrorism. Han berättar om hur en stor del av pälsfarmarna lever under ett konstant hot om sabotage och ödeläggelse och mordhot mot deras familjemedlemmar, utan att få något skydd av samhället.
Utan att göra några jämförelser i övrigt kan man konstatera att hoten mot jägarna från djurrättsaktivister blir allt fler. Jägare kartläggs och namn och adresser publiceras på Internet tillsammans med uppmaningar till läsaren att besöka dem med tändare och fogsvans. Jakttorn välts och jakter saboteras.
I början av maj brann det på flera jaktskyttebanor i trakterna av Borlänge. I mitten av samma månad eldhärjades en jaktskyttebana vid Falun, även den branden var anlagd.
Sverige mot strömmen
Johan Dalén |
Johan Dalén är inte direkt förvånad. Vårt land har blivit en fristad för olaglig djurrättsaktivism. Medan sådan brottslighet sjunker ofta dramatiskt i våra grannländer och också i övriga Europa, går Sverige mot strömmen.
Sverige har en markant högre frekvens av sådana här brott än andra länder, och har haft det under en längre tid, säger Johan Dalén.
Under åren 20032010 rapporterades 341 allvarliga brott mot minkfarmare och deras familjer mordbränder, mordhot, skadegörelse och beskyddarverksamhet. Det är mest i världen. I Danmark, som har 20 gånger så många minkfarmare, anmäldes åtta liknande brott under samma period.
I Norge har man med tämligen små samordnade insatser minskat djurrättsbrottsligheten avsevärt. Nedan beskriver vi hur man gått tillväga i Norge, men arbetssättet och resultatet känns igen från många andra europeiska länder Finland, Spanien och Österrike till exempel.
I Sverige, däremot, har polisen ingen central enhet för utredning av den här brottsligheten.
När det gäller politisk extremism, motorcykelgäng, och andra typer av grov organiserad kriminalitet, så har svensk polis centrala enheter för utredning, så att man kan dra slutsatser av brott som begås på olika håll i landet. För djurrättsextremism är det en helt annan situation, säger Johan Dalén.
Hela artikeln finns att läsa i Svensk Jakt Nyheter. För att ta del av tidningen måste du vara medlem i Svenska Jägareförbundet.
Läs mer om hur du blir medlem här.
Läs fler artiklar från Svensk Jakt Nyheter:
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.