Helén Pettersson kan bli ny landsbygdsminister

Det är fullt möjligt att Helén Pettersson, Umeå, blir landsbygdsminister i den nya socialdemokratiska regeringen. Hon får då ansvar för bland annat jakt och viltförvaltning.

Före riksdagsvalet intervjuade Svensk Jakt de politiska partierna om var de står i jaktpolitiska frågor. Denna veckan publicerar vi några av intervjuerna här. Först ut är Helén Pettersson (S). Därefter följer Peter Eriksson (MP) och Jimmie Åkesson (SD).

Helén Pettersson är Socialdemokraternas jaktpolitiska talesperson. Hon kom in i riksdagen 2006 och har just avslutat sin andra mandatperiod. Inför höstens val stod hon som första namn på riksdagslistan i Västerbotten, vilket innebär att hon är klar för en ny riksdagsplats för fyra år framåt.
Svensk Jakt träffade henne på hemgården utanför Bygdeå. Trakten är lite av ett politiskt kraftcentrum i den västerbottniska mellanbygden. Bara ett par grusvägar bort – i Högfors – bor Maud Olofsson. Det var där hon bildade den borgerliga alliansen för tio år sedan. Det blev början på en framgångsperiod för de borgerliga och under sina två mandatperioder har Helén fått finna sig i att sitta i opposition.

Vem vill du regera tillsammans med?
– Jag ser helst att vi bildar egen regering och söker stöd hos de partier som står oss närmast i sakfrågorna. Det andra alternativet är att regera i koalition med någon.

Men om ni vinner valet och bildar minoritetsregering med stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet, hur ska du kunna hålla dem borta från jaktfrågorna?
– Vi går till val på vår politik och det är vårt jaktpolitiska program som gäller. Det har några år på nacken nu och behöver uppdateras, men jag ska göra vad som står i min makt och argumentera så hårt jag kan för att genomföra vår politik. Dessutom upplever jag att Miljöpartiet blivit något mer pragmatiskt. Det gäller även Vänsterpartiet.

Om Stefan Löfven frågar dig om du vill bli landsbygdsminister?
– Det funderar jag inte så mycket på. Jag är ingen som springer och tigger om uppdrag. Jag har dessutom redan ett tungt sådant som ordförande för Arbetarnas bildningsförbund, ABF. Det är litet av ett drömuppdrag, då jag är intresserad av folkbildningsfrågor.

Inom sektorn jakt och viltförvaltning, vilken är den viktigaste frågan att ta itu med efter valet?
– Den frågan har jag fått förut och det är svårt att komma runt vargen. Vargen är inte en jaktfråga utan en samhällsfråga, och har blivit en härva som bara blir värre för varje dag. Förutom en vinters vargjakt har det inte blivit någonting av de förslag och beslut alliansregeringen lagt fram. Det är aldrig bra när politiska beslut inte genomförs, för då sjunker förtroendet för politikerna.
– Alliansregeringen skulle ha tagit fasta på den så kallade Vargkommitténs förslag och inte lagt fram ett eget. Det var en onödig provokation. Dessutom har man inte klarat av att kommunicera med EU-kommissionen. En annan underlighet är att det i den så kallade vargproppen står att det inte ska finnas någon vargföryngring inom renskötselområdet, medan Naturvårdsverket skriver att det ska vara tre föryngringar i norr. Och varför ska Naturvårdsverket ensamt fastställa siffran för gynnsam bevarandestatus?

Vad händer med jaktlagsutredningen om ni vinner valet?
– Den ska fortsätta som det är tänkt, det är ju en långtidsutredning. Däremot vill jag ta tillbaka två frågor som landsbygdsministern begravt där, men som egentligen inte hör till utredningen. Det är frågan om den så kallade dubbelregistreringen av älgjaktmarker och tredje paragrafen i rennäringsförordningen. En riksdagsmajoritet vill ju att den ska återfå samma lydelse som före 2007, så att länsstyrelserna kan prioritera ortsbefolkningen vid upplåtelse av småviltjakt på statens mark i fjällen. Det är en väldigt enkel fråga att lösa, men det har gått prestige i den.

Du har också engagerat dig ifråga om Sveaskogs arrendepriser?
– Jag har skrivit ett par riksdagsmotioner om att statens eget skogsbolag inte ska vara prisledande ifråga om jaktarrenden. Jag vill värna om den så kallade allmogejakten och att vanligt folk på landsbygden ska ha råd att jaga. Det är en garanti för att jaktkulturen hålls levande och att omtanken om viltet finns förankrad lokalt.

Så vi kan se fram emot att Sveaskog erhåller nya ägardirektiv efter valet?
– Det hoppas jag. Men vill vi ha kvar allmogejakten måste vi också se till att folk kan bo kvar på landsbygden. Det har med samhällsservice, tillgänglighet och infrastruktur att göra. Alliansegeringens jobbskatteavdrag har tagit pengar från landsting och kommuner och allt utanför storstadsregionerna har bara blivit sämre. Efter 2010 års val blev riksdagspolitikerna från storstadsområdena för första gången fler än de från övriga landet. Resultatet märks redan.

Du har även motionerat om ett nationellt skogsmuseum?
– Jag är intresserad av skogsnäringen och har även egen skog. Jag tycker att det är anmärkningsvärt att vi inte har ett nationellt skogsmuseum i vårt land. Det skulle passa utmärkt att uppgradera Skogsmuséet i Lycksele till ett sådant.

Du är själv en så kallad landsbygdsjägare?
– Ja, jag jagar i jaktlaget där jag har min gård. Jag har till och med skaffat älghund. Det är jämttiken Nixi som snart blir ett år. Vi är tio jägare i jaktlaget varav två kvinnor.

Fyra snabba

Har du gjort ”skillnad” i riksdagen?
– Jag har fått igenom en del saker, men det är bättre att regera än att vara i opposition.

Nya älgjaktsystemet?
– Jag har fått höra ett och annat, men vill inte ta ställning förrän jag har fått titta på helheten.

Behövs en ny jaktmyndighet?
– Det går inte att komma ifrån att det är problematiskt som det är i dag. Det är intressant och värt att titta på.

Junselevargen?
– Ett haveri i en enskild fråga som undergräver förtroendet för politiken.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev