Havsöring skyddas genom skarvjakt

Antalet havsöringar som fångas i Älvkarleby har minskat kraftigt sedan slutet av 1990-talet. Jan-Olof Olsson vid Älvkarleby sportfiske tror att fler skarvar och sälar är två förklaringar till minskningen.

Han säger till Arbetarbladet att det samlas stora mängder skarv vid Dalälvens mynning i maj för att äta nyutsatta öringar som vandrar ut i havet.

I år har länsstyrelsen Gävleborg tillåtit skyddsjakt på 2.000 skarvar i Gävleborg men hittills har endast cirka 500 skjutna fåglar inrapporterats. De senaste fem åren har mellan 300 och 1.500 skarvar skjutits per år. Frågan väcks nu om länsstyrelsen gör tillräckligt för att minska skarvens skadeverkningar?

– Jag vet inte vad vi skulle göra mer. Vi har tagit ett beslut att det får skjutas 2.000 fåglar men det skjuts mindre än så. Möjligheten har vi givit men vi har inga egna jägare, säger Marcus Brage, handläggare vid länsstyrelsens natur- och viltenhet, till Arbetarbladet.

Äggprickning och skyddsjakt tillåts inte vid skarvkolonierna.

– Det är delvis etiska skäl och sedan finns det en risk att fåglarna då sprider sig och skapar nya kolonier. Vi har inte för alltid stängt dörren. Men man skjuter inte det man ska skjuta och det är ett första steg innan vi kan ta vidare åtgärder, säger Marcus Brage.

Även gråsälen enorma ökning tros ligga bakom att antalet havsöringar minskar. Antalet gråsälar i Östersjön har nästan tredubblats sedan år 2000. Naturvårdsverket tillåter skyddsjakt på 20 sälar i Uppland i år. Noll har skjutits.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev