Hägna in får kostar hundratals miljoner

Att hägna in fårbesättningarna i ett enda vargrevir i ett fårtätt område i Götaland kostar lika mycket som att hägna in samtliga fårflockar inom alla befintliga vargrevir i landet.
Det är viktigt att man har en strategi och hägnar in får i rätt områden i Götaland om vargen ska kunna få fäste där, säger Jens Karlsson vid Viltskadecenter.

33.000 kronor betalas ut i normalfallet till en fårägare som vill hägna in sina djur med rovdjursstängsel. Ersättningen täcker i bästa fall kostanden för en eller två fållor. Men för att ha får krävs minst tre fållor som djuren flyttas runt i under året. Och merkostnaden får djurägarna i regel själva stå för.  
Det är fel att säga att om rovdjursstängsel sätts upp så är fåren skyddade året om. I bästa fall är de flesta djuren skyddade på något sätt under delar av året. Bidraget räcker inte längre än så, konstaterar Jens Karlsson.

Varg i Götaland?
I Lars-Eriks Liljelunds Rovdjursutredning framförs att vargen ska tillåtas spridas till Götaland. Samma sak har en rad politiker uttalat. Men frågan är om de är beredda att avsätta tillräckliga medel för att finansiera sina tankar?
Att hägna in samtliga fårbesättningar i Götaland skulle enligt Svensk Jakts beräkning (läs om uträkningen nedan) kosta cirka 740 miljoner kronor. En del av stängslingen har dock redan gjorts i främst Västra Götaland.
– Att hägna in hela Götalands fårbesättningar blir extremt dyrt. Men det kan också bli extremt billigt att hägna in tamdjuren i de områden som inte alls har så många får, menar Jens Karlsson.

Ingen engångskostnad
Det är också viktigt att framhålla att uppsättande av rovdjursavvisande stängsel inte är en engångskostnad. Enligt Hushållningssällskapet är avskrivningskostnaden på tolv år. Likaså kostar det både tid och pengar att underhålla stängsel och se till att ta bort gräs så det inte når upp till eltrådarna.
Jens Karlsson anser att stängsling ska påbörjas i första hand i fårglesa områden i norra Götaland, inom tio mil från andra vargrevir. Han är väl medveten om problematiken mellan får och varg i södra Sverige.
– Om vargen etablerar revir på fel plats kan det kanske finnas 200 fårbesättningar inom revirets gränser. Då får vi omfattande skador och enorma pengar på att stängsla. Men innan det är aktuellt kommer vargen att avlivas under skyddsjakt, konstaterar han.

Finns möjliga områden
Men det finns enligt Jens Karlsson områden även i Götaland där det inte finns så många får och där vargrevir kommer att kunna etableras.
– Vi kan inte styra var vargen etablerar revir. Men vi kan däremot bestämma var den får finnas. Bildas ett vargrevir i ett område med mycket får kommer den förmodligen avlivas på skyddsjakt inom en ganska snar framtid.
– Det är inte kostnadseffektivt att hägna in samtliga fårbesättningar i ett sådant område. Det kommer att kosta lika mycket som den sammanlagda stängslingskostnaden i samtliga befintliga vargrevir, konstaterar Jens Karlsson.

När tror du att vi får den första vargföryngringen i Götaland?
– Det är nästan omöjligt att svara på. Men det tar förmodligen några år. Men om vi bestämmer var vargarna får finnas och använder oss av skadeförbyggande åtgärder som stängsling på rätt platser och skyddsjakt påskyndas processen, säger Jens Karlsson.
Enligt Svensk Jakts beräkning kostar det 300 miljoner att hägna in samtliga fårbesättningar i Gävleborg samt Svealand. Alltså där vargen i huvudsak befinner sig idag. Där har också en hel del stängslingar redan gjorts genom åren och hela summan blir alltså inte framtida engångskostnad men eftersom stängslen beräknas hålla i tolv år kommer en del tidigare uppsatta stängsel att behövas bytas ut inom kort. 

Så mycket kostar stängslingen

Att ge ett fullständigt skydd för får mot vargangrepp i vargens möjliga utbredningsområde skulle kosta drygt 1 miljard kronor. Det visar Svensk Jakts beräkning.

Enligt Jordbruksverkets statistik fanns 622.711 får i landet i juni 2011. Medeltalet för en fårbesättning i landet är 27 djur. Eftersom normalbidraget på 33.000 kronor i bästa fall räcker till att skydda fåren i 12 fållor och varje fårbonde har minst 3 fållor har vi räknat normalbidraget gånger 1,5.

Så många får finns det enligt Jordbruksverket
Götalands skogsbygder 187.993 får
Götalands mellanbygder 136.244 får
Götalands södra slättbygder 24.886 får
Götalands norra slättbygder 52.908 får
Totalt Götaland: 402.031 får

Så har vi räknat
402.031 får i Götaland delat på 27 (medeltalet för en fårbesättning) visar att det i Götaland finns 14.890 fårbesättningar. Att skydda varje får i möjligaste mån kostar 14.890 x 33.000 kronor x 1,5. Det motsvarar en kostnad på 737.056.833 kronor
En del av stängslingsarbetet har redan gjorts i främst Västra Götaland. Avskrivningskostnaden på ett rovdjursavvisande stängsel är tolv år.

Skydd inom varglänen
I redan befintliga varglän (förutom Västra Götaland) och övriga län i Svealand finns enligt Jordbruksverket 163.838 får enligt följande länsvisa fördelning:
Gävleborg: 16.484 får
Dalarna: 19.715 får
Värmland: 17.748 får
Örebro: 27.558 får
Västmanland: 11.750 får
Uppsala: 26.084 får
Stockholm: 21.457 får
Södermanland: 23.042 får
Totalt: 163.838 får

163.838 motsvarar enligt samma beräkningsmodell som ovan 6.068 fårbesättningar. Att skydda varje får i möjligaste mån kostar 6.068 x 33.000 kronor x 1,5. Det motsvarar en kostnad på 300.369.666 kronor.
En del av stängslingsarbetet har redan gjorts i varglänen. Avskrivningskostnaden på ett rovdjursavvisande stängsel är tolv år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev