Gräsänder bidrar till forskningen

Forskare har hittat 74 varianter av influensavirus hos gräsänder på Öland under en tioårsperiod. Foto: Kenneth Johansson

Gräsänder kan bidra till att utveckla influensavacciner för människor. Forskare vid Linnéuniversitetet har i mer än tio år fångat in gräsänder på södra Öland för att kartlägga vilka influensavirus de bär på.

Resultatet är en samling av över 1.000 olika virusstammar som nu förvaras i Kalmarsundslaboratoriets frysar i Kalmar.
Änderna har fångats in sedan 2002 på Ölands södra udde. Avföringsprov har tagits på samtliga fåglar. Många av fåglarna låter sig fångas på nytt, och forskarna kan därigenom studera om och hur influensavirus påverkar änderna.
I tidskriften Plos Pathogens berättar forskarna att de hittat 74 varianter av influensavirus hos änderna. De har också upptäckt att gräsänderna inte bara blir immuna mot det virus de varit infekterade med, utan också mot andra besläktade virus.
– Det kallas för heterosubtypisk immunitet eller korsimmunitet, säger forskaren Neus Latorre Margalef till Vetandets Värld i Sveriges Radio.
Upptäckten har betydelse för hur man ska förstå hur olika virus konkurrerar. Kunskapen kan också bidra till att bredare vaccin, som kan ge skydd mot mer än en influensatyp, kan utvecklas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev