Friade jägare söker ersättning av staten

Jägarna som misstänktes för jaktbrott i Lillhärdal men som friades av både tingsrätt och hovrätt begär nu ersättning av staten. Det handlar om högre summor än schablonersättningen.

– Vi yrkar förhöjd ersättning, bland annat eftersom de här jägarna varit mycket utsatta i både sociala medier och vanlig media, säger deras juridiska ombud Åke Söderman.
Det var våren 2012 som fem jägare greps. De satt frihetsberövade i drygt två veckor. Några av dem fick vapnen beslagtagna i över två år. 

Friades av hovrätten
Samtliga fem jägare friades av Mora tingsrätt. Domen överklagades av miljöåklgaren. Men även Svea hovrätt friade männen. Nu har fyra av dem fem jägarna lämnat in en begäran om ersättning för att de suttit frihetsberövade. Enligt Åke Söderman kommer förmodligen även den femte jägarna att lämna in en ansökan till Justitiekanslern, JK.
Männen yrkar ersättning för förlorad arbetsinkomst samt det lidande frihetsberövandet och misstankarna mot dem orsakat.

Kritik mot stat och media
Åke Söderman är starkt kritisk till hur polis och åklagare agerat. I skrivelsen till JK riktas kraftig kritik mot staten och media:
”Saken har fått en oerhört stor spridning i massmedia och i sociala media. Sökanden har därvid mer eller mindre utpekats som skyldig i allt från morgontidningar, kvällstidningar, nyhetssändningar och TV-program och i olika sociala medier. Polis och åklagare har därvid vid flera tillfållen uttalat sig på sådant sätt att sökanden har haft anledning att ifrågasätta deras objektivitet…”

Förödande 
Vidare skriver advokaten:
”I dagens samhälle med olika sociala medier blir ett utpekande än mer förödande för den utpekade. I skadeståndspraxis har detta i andra fall av skadeståndsbedömningar beaktats och måste rimligen också beaktas vid en tillämpning av ifrågavarande lagrum. Utpekandet har skapat en hotbild mot sökanden liksom han, oavsett vad domarna uttalar, är i allmänhetens ögon alltjämt utpekad som brottslig och högst klandervärd i sitt levnadssätt.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev