Forskning: Människor räddar livet på björnungar

Björnhonor söker upp människor för att skydda sina ungar från att bli dödade av hanbjörnar. Det visar ny forskning av Norwegian University of Life Sciences, NMBU.

Många människor är rädda för björnar och björnar är i allmänhet inte speciellt förtjusta i oss människor heller. Men den nya forskningen visar att björnhonor med ungar söker sig nära människor i syfte att skydda sina avkommor mot hanbjörnar.
Forskare har under åren 2005–2012 satt sändare på 30 björnhonor i Mellansverige. 19 av honorna klarade av att skydda sina ungar medan 11 av dem förlorade sina avkommor till björnhanar. Det är ett ganska väntat resultat då tidigare forskning visat att cirka 35 procent av björnungarna dödas av hanbjörnar, så kallad infanticid.
Forskningen visar att de björnhonor som levt i omedelbar närhet till människor i högre grad klarade livet på sina ungar än de björnhonor som hade sina revir längre från bebyggelse. De närgångna honorna stannade i medeltal 783 meter från bebyggelse. Många vuxna björnhanar uppges inte våga vara så nära människor och därför kan björnungarna överleva.
– De står klart att de använde människor som skydd för dina ungar, säger Sam Steyaert, biolog på NMBU och studiens huvudförfattare.
Studien visar dessutom att de björnhonor som väljer områden med tät vegetation i högre grad klarar livet på sina ungar. ”På så sätt de kan vara mycket nära människor, men människor inte vet att de är där”, konstaterar forskarna.

Väcker fler frågor
Men ekolog och djurlivsforskaren Merav Ben-David vid University of Wyoming i Laramie menar att den nya studien väcker fler frågor än den besvarar.
– Är detta en inlärt beteende? Och vad som händer med björnungar som blir skyddade nära bebyggelse? Är de mer vana vid människor, och ökar därmed risken för konflikter med människor när dessa björnar blir fullvuxna, säger hon till Science.

Fakta

En av de vanligaste dödsorsakerna hos björnungar är så kallad infanticid, det vill säga att äldre hanbjörnar tar död på ungar som inte är deras egna. En hane med detta beteende får fördelen att den vid nästa brunst kan föra sina gener vidare med denna hona.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev