Förbundet som storebror

Jägareförbundet ska satsa på ungdomar och några länsföreningar satsar extra mycket. Länsföreningarna Västra Götaland Väst och Örebro har valt att anställa ungdomsansvariga. På så sätt hoppas de få extra fart på ungdomsverksamheten.

 

I Västra Götaland Väst och i Örebro har man valt att satsa på ungdomsverksamheten genom att avlöna sina ungdomsansvariga. I Västra Götaland jobbar Jonas Malmeling 80 procent och i Örebro jobbar Lena Isvind 50 procent.

När man slog ihop två länsföreningar för att bilda Västra Götaland Väst ville man göra något positivt. Vi behövde få igång ungdomsverksamheten och då tog man beslutet om att skapa en tjänst för skol- och ungdomsprojektet, säger Jonas Malmeling.

 

Bokad två månader framåt

Skol- och ungdomsprojektet skulle stå på två ben. Det ena var skolbesök och det andra var att få igång ungdomsverksamheten ute i kretsarna. Skolprojektet tog snart ordentlig fart.

Vi började med att mejla skolförvaltningschefer där vi presenterade oss och vad vi kunde erbjuda. Det tog fart direkt och idag är jag bokad två månader framåt, tre dagar i veckan för skolbesök, säger Jonas Malmeling.

Det är framför allt mellanstadieklasser som vill att Jonas kommer. De vill ha en föreläsning om djur, en tipspromenad, hjälp under en temadag eller en praktisk lektion i hur man bygger ett fågelbord eller en fågelholk.

Om tio år är eleverna potentiella beslutsfattare och då är det bra om de har en positiv syn på jakten och jägare.


Många med invandrarbakgrund

I Örebro har Lena Isvind motsvarande uppdrag.


Lena Isvind
Foto: Mikael Landberg

Jag jobbar mer med att ungdomarna ska komma ut till oss och så riktar vi in oss mer mot viltmat, säger hon.

Lena jobbar mycket mot Vivalla fritidsgård som kommer med ett tiotal ungdomar varje helg till Skogaholms jaktmarker. Det är många ungdomar med invandrarbakgrund och det är en av anledningarna till att Lena vill integrera viltmatsdelen.

Många av de här ungdom­arna har aldrig smakat viltmat tidigare, säger Lena Isvind.
Lena och Jonas jobbar också med kretsarnas ungdoms­ansvariga. Det är ett jobb de båda tycker är meningsfullt men som man förstår går trögare än att informera skolbarn.

 

Måste hjälpa kretsarna

Vi måste hjälpa kretsarna gen­om att samordna aktiviteter och få dem att samarbeta över krets- och länsgränser, säger Lena Isvind. Förhoppningsvis lossnar det och kanske kan vi få igång lägerverksamhet på Skoga­holm med.

Men det är framför allt i sina roller som ungdomsinforma­törer som de ser ett tomrum som Jägare­förbundet måste fylla. Och det är med viss oro.

Jonas Malmelings anställning håller på att löpa ut. Den sista maj slutar han och han är osäker på hur Jägareförbundet då ska kunna möta efterfrågan.

Vi har ett enormt behov av den här typen av verksamhet, och det blir något som kretsarna måste ställa upp på i framtiden, säger han.

De hoppas också på stöd från Jägareförbundet centralt.

Säger man att man ska satsa på det här, då får man göra det med, säger Lena Isvind.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev