fredag 2 juni

Vargjakt i Dalarna på lördag

Jägareförbundet Dalarnas ordförande Thomas Björklund är nöjd med att vargjakten äntligen kommer igång i hans län. Foto: Magnus Rydholm

Uppdaterad text. Naturvårdsverket tillbakavisar kravet på att stoppa vargjakten i Dalarna i avvaktan på att de överklaganden av jakten som kommit in behandlas. Det innebär att jakten kan inledas på lördag.

På lördag 24 januari startar vargjakten även i Dalarna efter att Naturvårdsverket avslagit kravet på inhibition från de organisationer som överklagat länsstyrelsens vargjaktbeslut. Det meddelade Naturvårdsverket på torsdagen.
– Äntligen har vi kommit fram till den dagen då vi får igång förvaltningen av vargstammen. Även om tilldelningen skulle behövt vara större är det många som drar en lättnadens suck idag, säger Jägareförbundet Dalarnas ordförande Thomas Björklund.

Mycket arbete
Han beskriver månaden som gått med överklaganden, avslag från Naturvårdsverket, nya beslut och processer i domstol som en tid fylld av intensivt arbete.
– Så det är klart att det känns skönt att vi kommit så här långt. Dalfolket är nog mycket nöjda med det arbete som lagts ner när man nu ser resultatet av det, säger Thomas Björklund.
Han hoppas och tror att det här är inledningen på en mer sansad ton vad gäller vargen, och att årets jakt är början på en reell minskning av rovdjurstrycket i Dalarna.
– Målet står fast, Jägareförbundet strävar mot en-två föryngringar i vårt län. Men för att komma dit måste tilldelningen öka till kommande år, säger Thomas Björklund.

Sju vargar
Årets jakt omfattar sju vargar och kommer att ske i Olsjöreviret i Saxdalen (tre djur) och Sångenreviret i Leksand (fyra djur). I det tidigare beslutet som Naturvårdsverket gav bakläxa på, ingick även fyra vargar i Idre.
I det nya beslutet har länsstyrelsen valt att utelämna vargarna i Idre för att fokusera på att försöka minska koncentrationen av varg där den är som störst.
Jaktstart är lördag 24 januari och vargjakten får hålla på som längst till och med den 15 februari.
Thomas Björklund räknar med att själv delta i vargjakten i Sångenreviret.
– Nu hoppas vi på bra förutsättningar och en lyckad jakt, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev