söndag 19 maj

Fjärde fårattacken av varg i Björnåsreviret

För fjärde gången på ett par veckor har varg i Björnånsreviret dödat får. Natten till fredagen inträffade det senaste angreppet, den här gången vid Nysjöns fäbod. Två döda får har hittats och två får saknas efter attacken.

 

Björnåsreviret ligger norr om Falun. Skyddsjakt har tidigare sökts på vargarna i det nybildade reviret, där drygt 40 får dödats på kort tid. Länsstyrelsen Dalarna har dock ännu inte tagit ställning till ansökan om skyddsjakt.

Fäbodbrukaren Göran Andersson berättar för Svensk Jakt om hur fyra får saknades vid fäboden på fredagens morgon.

Vi har nu hittat två får, dödade av varg. Två får saknas ännu, men de är med största sannolikhet också döda, säger Göran Andersson.

Angreppet är det fjärde på kort tid i området. För någon vecka sedan dödades 22 får vid Alderbacka fäbod, dessförinnan hade varg varit i farten vid en grannfäbod och dödat får. Natten mellan tisdag och onsdag attackerades och dödades sju får vid Grejsans fäbod.

Två dygn senare var det dags igen, vid Nysjöns fäbod.

Vargarna går från fäbod till fäbod. Vi har haft vargobservationer nästan varenda dag på sistone i det här området, och det var tyvärr bara en tidsfråga innan de skulle angripa fåren hos oss, säger Göran Andersson.

 

”Fått smak för får”

Fåren som dödades vid nattens attack gick i en inhägnad där gärdsgård förstärkts med eltråd.

De här vargarna har fått smak för får nu, och kommer inte att sluta så länge det finns får i fäbodarna. Vi kommer att ansöka om skyddsjakt, men länsstyrelsen verkar ju aldrig kunna bevilja det. Det är ju de här oskygga vargarna som skapar problem som ska tas bort, säger Göran Andersson.

Jag anser att länsstyrelsen genom sitt agerande orsakar tjuvjakt. Om man aldrig får skyddsjakt på sådana här vargar så tröttnar folk och tar saken i egna händer för om man inte skjuter såna här vargar kommer de bara att bli mer och mer oskygga, och ställa till med allt större problem, säger Göran Andersson vid Nysjöns fäbod.

 

Läs även:

Tredje vargattacken på kort tid

Varg dödade 22 får vid fäbod

13 får döda efter vargattack

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev