Fjälljakten tände debatten

Det hettade till en stund i jaktdebatten i Luleå i lördags. Från vänster: Robert Lund (SD), Krister Hammarberg (m), Nils-Olov Lindfors (c), Erland Johansson (KD), Anne Kotavuopio Jatko, Annika Eriksson (MP), Glenn Berggård (V), Sven-Erik Bucht (S). Foto: Lars-Henrik Andersson

Det blev stundtals en het debatt och ett kontroversiellt utspel när Jägareförbundet Norrbotten arrangerade paneldebatt i helgen med riksdagspartierna. I fokus stod fjälljakten, rovdjursfrågan, vem som ska ansvara för jaktfrågorna och kostnaderna för jakten.

– Släpp älgjakten fri!
Det kontroversiella utspelet gjorde Sverigedemokraternas representant Robert Lund i samband med paneldebatten i Luleå i lördags.
Det var Jägareförbundet Norrbotten som arrangerade debatten tillsammans med Norrbottens Media, för att ställa de politiska partierna mot väggen inför höstens val.
På en punkt var dock de flesta politiker överens – att jakten är viktig, framför allt i glesbygden.
Skogsbolagen debatterades också.
– Skogsbolagen vill att vi jägare ska skjuta mer och betala mer för jakten. Det här har jag tagit upp vid tre tillfällen i riksdagen, det måste vara ekonomiskt rimligt att jaga, sa Sven-Erik Bucht (S).
– Sveaskog har en prissättning som motverkar en bra avskjutning av älgstammen, hävdade Nils-Olof Lindfors (C).
Därefter kom Sverigedemokraternas Robert Lund in i debatten.
– Det ska inte finnas tilldelning på älg. Licensjakten behövs inte. Älgen ska ingå i allmän jakt, menade han. Man förringar jägarna att inte låta dem själva styra över älgskötseln.

Hettade till

En fråga som det hettade till i under debatten var fjälljakten. Sven-Erik Bucht anklagade alliansen för att begrava frågan i jaktlagsutredningen.
– En majoritet i riksdagen vill ha en återgång till hur fjälljakten var före 2007, men det har regeringen nonchalerat.
Socialdemokraterna vill att utlänningars jakträtt begränsas. Men Alliansen hänvisar till de överklaganden av detta som gjordes av ett antal helkopterföretag för ett antal år sedan. Företagen menade att ett hinder för utländska medborgare skadade deras affärsverksamhet.
Krister Hammarberg (M) kontrade med att konstatera att det handlar om en besvärlig lagstiftning och att EU-rätten är kinkig att hantera.
– Det går inte att ta genvägar och fatta snabba beslut i den här frågan, sa Krister Hammarberg.
– Det handlar bara om att ändra i en förordning och det kan regeringen göra redan nästa vecka om den vill, replikerade Sven-Erik Bucht.

Rovdjur och myndigheten

Politikerna kom sedan in på rovdjursfrågan och Annika Eriksson (MP) menade att miljöpartiets inställning är att Sverige måste ha livskraftiga rovdjursstammar. Miljöpartiet vill också lägga mer pengar på stängsel för att skydda tamboskap.
Vad gäller myndighetsfrågan så hävdade Sverigedemokraterna att Naturvårdsverket tappat allt förtroende i jaktfrågor och att dessa bör tas över av Skogsstyrelsen.
Vänsterpartiet ser dock helst att Naturvårdsverket fortsätter handlägga jaktfrågor. Samma inställning har Miljöpartiet.
Moderaterna vill ha en ny myndighet medan socialdemokraterna har ett annat förslag på gång.
– En intressant tanke är att införa tre nya regionala myndigheter för jakt och naturvård, sa Sven-Erik Bucht.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev