söndag 19 maj

EU erbjuder Sverige juridisk hjälp

Brevväxlingen mellan regeringen och EU-kommissionen fortsätter. I det senaste brevet, daterat för en vecka sedan, föreslår kommissionen att två namngivna experter ska hjälpa Sverige att få ordning på sina förvaltningsplaner för stora rovdjur.

 

EU-kommissionär Janez Potocnik har taggat ner lite jämfört med det förra brevet han skickade till miljöminister Lena Ek (läs om det brevet här). Tonen i det betraktades av bedömare som närmast oförskämd. Nu erbjuder han istället hjälp i form av juridisk expertis, hur nu det ska tolkas?


Janez Potocnik

Om det inte blir någon licensjakt på varg, vill säga. Om så sker ser sig Potocnik tvingad att föreslå kommissionen att åtala Sverige vid EU-domstolen.

Kommissionären är trots Lena Eks förklaringar fortsatt inte nöjd med den svenska förvaltningsplanen. Han saknar till exempel en siffra på hur stor vargstammen ska vara på lång sikt för att den ska vara livskraftig.

Lena Ek svarar med att försäkra kommissionären att regeringen inte har några andra syften än att följa habitatdirektivet. Hon skriver att mycket pengar har lagts ut för att vidta de åtgärder som krävs för att uppfylla direktivet, och nämner siffran 160 miljoner kronor.


Ingen licensjakt

Lena Ek ger Potocnik nyheten att Naturvårdsverket samma dag som brevet skrivs har tagit beslut om jakt på 16 vargar. Hon understryker att regeringen inte har något att invända mot Naturvårdsverkets beslut. Ek förklarar att årets jakt är selektiv och inte liknar de tidigare årens licensjakter.


Lena Ek

Avslutningsvis välkomnar hon en fortsatt dialog med kommissionen. Hon avfärdar inte erbjudandet om juridisk hjälp, men skriver att hon inte har några planer på att avbryta det pågående arbetet med förvaltningsplaner för de olika rovdjuren.

Däremot är Potocniks experter välkomna till Sverige för att följa arbetet som pågår med att förstärka genetiken i vargstammen.

Lena Ek ser också positivt på att kommissionären är beredd att delta i en djupare diskussion om hur rovdjuren påverkar renskötare och landsbygdsbor ur social och ekonomisk synpunkt.

 

Här kan du ta del av den senaste brevväxlingen mellan EU-kommissionär Janez Potocnik och miljöminister Lena Ek.

Potoicniks brev till Lena Ek den 25 januari.

Lena Eks brev till Potocnik den 30 januari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev