En källa bakom mjältbrandsutbrottet

UPPDATERAD TEXT Det finns bara en källa bakom mjältbrandsutbrottet på Omberg, visar resultaten från DNA-proverna. Provsvaren säger dock inget om var djuren smittats.

Svaren på de DNA-prover som tagits på bakterier från döda djur i området visar att det handlar om endast en smittkälla.
– De bakteriestammar från de olika fallen som vi har odlat och sekvenserat är väldigt snarlika. Det tyder på att hela utbrottet har ett ursprung. Vi ville ju se om det handlade om en eller flera källor och det har vi nu fått svar på, säger Karl Ståhl, biträdande statsepizootolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA till P4 Östergötland.

Vaccineringen fortsätter
SVA, har analyserat DNA från nio av de djur som dött i mjältbrandsutbrottet vid Omberg och resultatet visar på att det sannolikt rör sig om en och samma ursprungskälla. Arbetet med att vaccinera djur fortlöper som planerat och två tredjedelar av alla djur är nu vaccinerade.
– Resultatet indikerar att det sannolikt är en ursprungskälla till smittan men säger inget om var djuren smittats, säger Ann Lindberg, statsepizootolog vid SVA.
– Vaccinationsarbetet löper på bra och resultatet påverkar inte hur vi arbetar för att kontrollera smittan. Det är fortfarande att begränsa smittan som är det viktiga, säger Lena Hult smittskyddssamordnare på Jordbruksverket.

Främst nötkreatur som drabbats
Under juli och augusti har flera fall av mjältbrand konstaterats hos djur på Omberg i Östergötland. Det är framförallt nötkreatur som drabbats men även en häst, ett får och en älg. Jordbruksverket har samlat frågor och svar som rör jakt på sin webbplats.
Frågorna och svaren om hur mjältbrandsutbrottet påverkar jakten hittar du här.
Mer information om mjältbrandsutbrottet i Östergötland hittar du här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev