Elstängsel i markerna ett problem för viltet
Varje år orsakar dåligt underhållna stängsel onödigt lidande för klövviltet.
I skog och mark finns miltals med gamla taggtrådar, fårstängsel och olika typer av elstängsel vars underhåll lämnar övrigt att önska. Dovhjorten är klart överrepresenterad när det gäller att trassla in hornen i olika elstängsel.
Kontinuerligt rapporteras om vilt som på ett eller annat sätt blivit skadade av olika stängsel som är uppsatta för tamboskapen.
Skadligt stängsel
I takt med att djurhållningen försvinner från många marker ökar antalet meter med skadliga stängsel. Ytterst sällan plockas de ner efter att djurhållningen avslutats utan blir tämligen snabbt en fara för det vilda.
Gamla stängsel är inget utpräglat problem för jordbruksmarkerna, utan förr stängslade man ofta in även skogen med taggtråd och lät tamboskapen beta där. Inte sällan hittar man taggtrådar som är indragna 90 grader mot stängslets sträckning till följd av att något vilt fastnat i tråden.
I bästa fall har djuret endast fått ytliga skärsår, men alltför ofta hittas delar av avlidna djur som sitter kvar i hoptvinnad taggtråd.
Elbanden värst
Dovhjortarna verkar ha en stor förmåga att hitta dåliga stängsel att trassla in hornen i, något som Mikael Jidhage alltför ofta ser bland de hjortar som finns på markerna runt Alingsås:
Vi har framför allt problem med dåligt underhållna häststängsel och då i huvudsak så kallade elband. Detta är inget unikt, på flera andra håll i södra Sverige är det ett känt problem.
Varje år får vi avliva ett antal hjortar som på ett eller annat sätt går runt med hela hornuppsättningen intrasslad i elband, fortsätter han. Ibland bär de även runt stolpar och andra pinnar inlindade i hornen. Det är heller inget ovanligt att de trasslar in sig så pass att de stryps och avlider i en plågsam kamp.
Den senaste hjorten sköts under första helgen i september, och den bar även runt på en tidigare avliden artfrändes trofé.
Mikael Jidhage uppmanar alla hästägare att kontinuerligt underhålla sina stängsel och även till att använda blank ståltråd i stället för olika typer av elband, eftersom det lättare går att hålla dessa stängsel tillräckligt spända. Dessutom går trådarna lättare av än nylonbanden, vilket kan minska lidandet.
Farlig hjälpinsats
Att närma sig ett djur som fastnat i något elstängsel eller viltstängsel är förenat med livsfara. Det fastsittande djuret är ofta både rejält stressat och irriterat på sin situation, vilket gör att det försvarar sig på alla sätt. En stor eloge ska därför ges till de jägare som med livet som insats hjälper hjortar och annat vilt som fastnat i diverse stängsel.
De vilda djuren ska inte behöva lida för att djurhållare inte underhåller sina stängsel eller plockar ner dem när djurhållningen upphör. Tillsammans kan jägare, markägare och djurhållare montera ner och samla ihop gamla stängsel på sina marker.
Härigenom kan de också uppnå samförstånd i viltförvaltningen och förståelse för varandras intressen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.