fredag 12 april

Eftersöksstrejken avblåst

Eftersöksstrejken, som initierats av den så kallade Svenljungagruppen, har avblåsts. Det skriver gruppen i ett pressmeddelande.
Politikerna är på rätt spår avseende vargstammens storlek och vi vill visa vårt stöd, säger Thomas Ekberg i Svenljungagruppen.

 

”Då vi de senaste dagarna fått besked från regeringspartierna om att de kommer att begränsa vargstammen runt 180 vargar så blåser vi av eftersökstrejken på trafikskadat vilt i dag. Vi anser att regeringspartierna nu börjat visa empati för landsbygdbefolkningen genom detta besked och vi vill ge ansvariga politiker vårt stöd nu när de är på rätt spår”, skriver Svenljungagruppen i ett pressmeddelande.

För Svensk Jakt utvecklar Thomas Ekberg, som ingår i gruppen, resonemanget:

Vi uppmanar nu alla jägare att gå tillbaka till sina eftersöksuppdrag. Sedan är det givetvis upp till var och en hur man gör, men som initiativtagare till strejken avblåser vi den nu. Att regeringen nu uttalat en viljeinriktning är mycket positivt och vi vill visa att vi stödjer politikerna när de nu går i den här riktningen, säger Thomas Ekberg.

”Under förutsättning att våra politiker står vid sitt ord om en begränsning av vargstammen till cirka 180 vargar så kommer vi att stödja en genetisk förstärkning av vargstammen genom utsättning av vargvalpar eller vuxna djur”, skriver gruppen i pressmeddelandet.

Man stödjer även genetisk urvalsjakt för att öka den genetiska variationen och för att förbättra inavelsgraden och skriver vidare:

”Vi anser att dessa åtgärder är en framkomlig väg att hålla antalet skador på befolkningens gröna näringar på så låg nivå som möjligt genom att vi då kan ha en minsta möjliga population av varg i Sverige.”

 

Kan återupptas

Men skulle det visa sig att vargfrågan inte fortsätter på det inslagna spåret, då kan eftersöksstrejken återupptas igen, säger Thomas Ekberg.

Skulle det visa sig att det här går åt pipan, att politikerna inte står för vad de nu sagt, så kan vi dra igång strejken igen och då kommer den att bli än mer omfattande än vad som hittills varit fallet. Utöver eftersöksstrejk finns det ytterligare verktyg att ta till.

Vad är det för verktyg?

Vi har ytterligare ess i rockärmen om det skulle krävas, men exakt vilka det är vill jag inte gå in på just nu. Som sagt: nu är politikerna på rätt spår och då vill vi i handling visa att vi uppskattar det, säger Thomas Ekberg.

Han understryker dock vikten av att alla jägarorganisationer står enade och oförtrutet jobbar vidare.

Det är viktigt att man inte sätter sig till ro och tror att det kommer att lösa sig automatiskt. Alla jägare ska hålla sig informerade, lyssna på debatten och delta i den när så krävs. Vi måste behålla fortsatt tryck i frågan. Vi är inte i mål ännu, men vi har kommit en bit på vägen för att vargproblematiken ska nå en lösning, säger Thomas Ekberg i Svenljungagruppen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev