lördag 20 april

Eftersök med dansk modell

Under en långhelg arrangerade Lars Mikkelsen och Else Ammentorp en eftersökskurs med danska förtecken på Skogaryd. Avsikten var att låta rutine­rade eftersöksjägare komma vidare i sin utbildning med nya infallsvinklar.

Lars Mikkelsen arbetar som  eftersöksjägare i Danmark och är engagerad i det danska schweissregistret (ett register över eftersöksekipage, efter det tyska ordet för viltblod, svett). I Danmark ställs det krav på att jaktlagen anmäler eftersöket och att det genomförs av ett ekipage som är upptaget i registret.

Assisterande medhjälpare på kursen var Jens Holm Christenssen och Dagh Bakka.

Stor vilttäthet

Eftersom flera i kursledningen normalt arbetar med eftersök på Koberg passade det bra att viltförvaltaren Anders Friberg presenterade viltförvaltningen där. Han visade bilder och bidrog med många intressanta synpunkter på eftersök i en extremt svår miljö med en enorm vilttäthet.

På Koberg skjuts varje år cirka 800 vilt under jakt, så det blir en del arbete för eftersöks­jägarna.

Realistisk träning
Deltagarna Roland Carlsson, Leif Berntsson Olof Paulsson, Stefan Hellström, Nils Ludvigsson, Patrik Nilsson och John-Fredrik Grönvall, lyssnade med stort intresse på vad Lars Mikkelsen hade att berätta utifrån sina erfarenheter.

Under helgen arbetades det med realistiska skottplatsundersökningar, där man förväntades använda hunden för att finna snitthår, muskelvävnad, ben och andra skottplatsbevis.

Även flera nattgamla spår med markeringar, störningar och avslutande hetsarbete stod på programmet.

För deltagarna blev det tre dagars intensiv kurs, som fortsätter med ytterligare en modul senare under hösten, då de tränat vidare. Då ska spåren läggas i riktigt vilttäta områden för att höja svårighetsnivån.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev