Det här har hänt i Fansenmålet

Den 6 februari 2011 hittades en ung vargtik från Sjösvedenreviret död och delvis gömd i närheten av sjön Fansen, Hälsingland.

Det var en boende i området som hittade blod samt spår av varg, skoter och skidor i den nyfallna snön. Därefter hittades även vargen, som dödats med trubbigt våld.

Ett drygt halvår senare anhölls två misstänka män, i 40- respektive 50-årsåldern. Miljöåklagare Åse Shoultz åtalade männen. Hon menar att de i samråd dödade vargen, med hjälp av skidor och snöskoter.

Den 50-årige skidåkaren kunde bindas till området. Han hade pinkat och DNA-analys av urinen har gjorts. Han medger också att han varit och spårat varg på platsen. Däremot nekar han till brott eftersom syftet ska ha varit att fotografera djuren.

Hudiksvalls tingsrätt gick dock på åklagarens linje och i början av maj dömdes mannen för grovt jaktbrott med straffpåföljden fängelse i ett år och nio månader.  Han ska också betala 24.000 kronor i skadestånd till staten för vargen.

40-åringen friades
Klart är att de båda männen varit uppkopplade mot en telefonmast i området och att de ringt flera samtal till varandra dagen då vargen dödades.

Båda männens mobiltelefoner var uppkopplade mot telemasten i området. Dagen då vargen slogs ihjäl ringde de båda männen till varandra ett flertal gånger. Som bevis mot den äldre skoterägaren anförde åklagaren de skador som fanns på skotern som enligt henne skulle ha uppkommit när vargen kördes på.

Mannen förklarade att han har en aggressiv körstil och att han ibland kraschar med sina skotrar.
Tingsrätten frikände den äldre mannen. Detta eftersom rätten inte kan utesluta att det är någon annan skoteråkare som varit delaktig.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev