Debatt: Svar på tal av Krister Henriksson

Björn Hörbergs debattartikel fick mig att greppa efter min giftigaste penna för att bemöta artikeln. Efter viss betänketid så besinnar jag mig, vilket är nog så viktigt i vargdebatten!

Det vittnar om stor okunskap att hävda att länsstyrelsens tjänstemän är rovdjurskramare och att vargen är utsläppt av staten. Detta är helt grundlöst och dumt förtal.

Det är, som du vet, riksdagen som har beslutat att vi ska ha varg i Sverige. Länsstyrelsen har inget att säga till om i den frågan, men både de, och vi, inser att bristande kunskap om djuret varg bara leder till myter och vanföreställningar. Ska vi ha en bra debatt så behövs det fakta och information.

Funderat i timmar
Våra medlemmar, förtroendevalda och ledning har funderat i timmar, dagar, veckor, ja, månader på hur en vettig rovdjursförvaltning ska se ut. Det finns både rovdjurspolicy och dokument över hur vi vill förvalta rovdjuren.

Jag vet att din organisation har nolltolerans för varg på sitt program. Tror du att Sverige kan få frisedel för varg när i stort sett alla EU-länder utom Storbritannien förvaltar varg eller har vargbesök?

150 vargindivider är ett antal som bör vara möjligt att förvalta, även om detta antal väcker känslor. Alla jägare drabbas kanske mest av känslan av otrygghet när man släpper hund.

Som besiktningsman håller jag med om att vargen är ett hot mot fåren, men med ett bra fårnät som inte är nertryckt av träd eller grenar och som sluter tätt mot marken runt om ger ett relativt gott skydd. Tvärtemot vad du påstår hoppar vargar av någon anledning ytterst sällan över stängsel.

Föreläsningar
Sådan information som faktiskt hjälper fårägarna kan man få på våra föreläsningar, oavsett om man gillar eller ogillar varg.

Hur illa man än tycker om varg så kalla den inte för ohyra. Det ger bara olja till maskineriet för de som inte tycker om jakt. Ska vi värna jakten så måste vi vara lyhörda för folkviljan så länge vi lever i en demokrati. Sedan ska vi givetvis bearbeta politikerna så att vi får en vettig förvaltning.

Björn, istället för att ställa dig utanför och sprida okunskap så borde du höja blicken och se och lyssna på omvärlden.

Välkommen igen i debatten, men du måste vara på den spelplan som är verklig och inte komma med grundlösa populistiska påståenden.

Krister Henriksson
Jägareförbundet Skåne

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev