Debatt: Klockan är kvart i tolv

Foto: Magnus Rydholm

Tidigare satt i björken utanför mitt köksfönster tio skator, 15 kråkor och 30 kajor varje dag. De satt aldrig tillsammans. Idag är de bara hälften så många och sitter alltmer sällan i sin favoritbjörk och inte alla på samma gång.

Nu, under kråkfåglarnas bobyggnad och häckningstid, noterar jag att ett kråkpar bygger bo alldeles i toppen av en tall mot det normala två–tre meter ner där kronan är tät och skyddar mot, sol, regn och insyn. Deras flygning och uppträdande tyder på desorientering.

För lika länge sedan hade jag dussinet småfåglar av fem olika arter vid fågelbordet. I vinter bara och som mest fem talgoxar, men det var bara en månad som de besökte mitt fågelbord. Nu, den 6 maj, ser jag bara en talgoxe och en björktrast.

För tre år sedan hade jag fladdermöss som flög över min skogstomt på sommarkvällarna. Meddelas nu att fladdermössen minskat med 80 procent de senaste åren.

Äggen blir färre

Mygg, fjärilar, humlor, getingar, bin, med flera insekter har minskat radikalt de senaste åren.  Jag har också observerat att skogsbären har blivit mycket färre. Vem ska pollinera våra blommor i framtiden?

De senaste tio åren har småfågelpopulationerna minskat radikalt. Småfåglarna lägger knappt hälften så många ägg som tidigare och en del av äggen ger inga ungar.

Minskat har också tranor, svanar, gäss, vadare och ripor. De som synes klarat sig bäst är tjäder, orre och järpe. Förklaring, skogsfåglarna vistas mest inne i skogen där den elektromagnetiska strålningen bara är hälften mot ute på öppna ytor.

Vidare kan man iaktta döda grenskott på tallar. Tallarnas barrömsning har ökat med tre–fyra gånger de senaste tio åren. Tallarna har mängder av döda grenar. Och unga tallar dör helt.

Nedfallna gröna löv från lövträd och kromosomtillväxt av gräs och örter. De sistnämnda med mer än en fördubbling av sin normala längd.

En förklaring i sikte
Jag ser bara en förklaring till trädens, florans , fåglarnas och insekternas förändring och minskade numerär. Den elektromagnetiska strålningen, som ökat med mer än 50 gånger de senaste 30 åren och tillåts öka varje år i Sverige.

Vi vet att den elektromagnetiska strålningen påverkar allt levande, inklusive den mänskliga hjärnan.

I Ryssland gick man för tolv år sedan ut med rekommendationen, att barn under 18 år inte ska använda mobiltelefon. I Frankrike, Kanada, med flera länder förbjöd man för tre år sedan mobiltelefoner och trådlös överföring i skolorna.  I Sverige har vi börjat installera sistnämnda i våra skolor.

Är vi svenskar mest drabbade av strålningen då vi synes ha förlorat överlevnadsinstinkten?

Erland Lundgren
Norrland

Fakta

Delta i debatten!
Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev