Debatt: Hjälp inte rovdjurskramarna

Hur kan en företrädare för Jägareförbundet medverka i föredrag om varg? Den frågan ställer Björn Hörberg, distriktsordförande i Jägarnas riksförbund Kronoberg, i en debattartikel – som besvaras av Krister Henriksson, Jägareförbundet Skåne.

Jag blir väldigt fundersam när jag läser att företrädare för Svenska Jägareförbundet i Skåne åker runt och föreläser om vargen tillsammans med rovdjurskramarna på länsstyrelsen. Visserligen vet jag att Jägareförbundet i sitt allmänna uppdrag har informationsskyldighet inbakad. Men hur kan man inför sina medlemmar försvara att jakten inom en snar framtid är ödelagd?

Har ledningen för Jägareförbundet någon gång funderat över konsekvenserna för sina medlemmar? Har ni frågat era medlemmar hur de vill ha det? Vargen är och har varit omöjlig att förena med jakt och tamdjurshållning.

Har Jägareförbundet någon förklaring på hur de 150 vargar som ni föreslagit att vi på landet ska acceptera ska kunna hanteras? Kanske kan Krister Henriksson på Jägareförbundet i Skåne ge ett bra svar på detta.

Ingen ska få mig att tro att det blir 150 vargar, för som bekant så förmerar de sig väldigt snabbt.

Det skrivs vid varje angrepp på fårbesättningar att ägarna måste se till fåren bättre och att det nästan alltid är dåliga stängsel som ligger bakom angreppet.

Ingen skyldighet
Vi fårägare har ingen skyldighet att tillse att vargen inte tar sig in till fåren. Vi ska se till att våra får är på de betesmarker som de ska vara på. Detta är en fullständig omöjlighet för vill vargen ha mat så tar han sig in. Antingen krypande, hoppande över eller mellan trådarna.

Staten sägs ju ha ansvar för vargen, men det har inte synts till något sådant ansvar ännu.

Har staten med hjälp av diverse organisationer planterat ut vargen så ska ansvaret tas fullt ut och inte som nu läggas på oss djurägare.

Björn Hörberg
Fårbonde och jägare i Småland

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev