Blekning av jakttroféer försvåras

Jägaren Sture Nilsson från Jönköping tipsade Svensk Jakt om att det istället för väteperoxid går att använda alun vid blekningen. Hornet till höger är blekt med väteperoxid. Det till vänster med alun. Foto: Jan Henricson

För att minska risken för terrorattacker antogs i september en lag som också gör det svårare för jägare att köpa och inneha väteperoxid som används för att bleka skallbenen på troféer. Men det finns alternativ till väteperoxid.

Med den nya lagen begränsas allmänhetens tillgång till vissa kemikalier. För att en privatperson ska få köpa och använda väteperoxid krävs tillstånd från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Vid sidan om väteperoxid gäller den nya lagen också nitrometan och salpetersyra. Att just dessa kemikalier förs upp på en ”svart lista” är att de är lätta att tillverka sprängmedel av, samtidigt som de enkelt kan regleras.
– Den nya lagen bygger på en EU-förordning. Syftet är försvåra för terrorister och andra kriminella, men även allmänheten påverkas i viss mån eftersom kemikalierna även används av hederliga privatpersoner. Ett exempel är ämnet väteperoxid som till exempel jägare nyttjar för att bleka skallben på jakttroféer, säger chefen på MSB:s enhet för farliga ämnen, till TT.

Ett alternativ
De allra flesta jägare använder väteperoxid (också kallat vätersuperoxid) när troféernas skallben ska blekas. När det nu blir svårare att komma över och inneha medlet, kan vi här tipsa om ett alternativ, nämligen alun.
Trofén måste vara färsk för att det ska fungera. Får den ligga några dagar går det inte att bleka med alun.
Egentligen går allt till som vanligt. Skallen flås, sågas och skrapas ren och läggs i kokande vatten. I samband med kokningen blandas alun i vattnet. Rosenkransarna lindas med aluminiumfolie för att inte blekas av misstag.
När kött och hinnor har lossnat tas trofén upp och borstas ren. Efter det kan skallen läggas tillbaka i samma vatten och kokar i tio minuter till.

Vitare
Sedan är det klart. Med väteperoxid blir benet sannolikt vitare än med alun, men resultatet är fullt godtagbart.
För en rådjurstrofé räcker det med ett par matskedar alun i en lagom stor gryta med vatten. För ett älghorn går det åt ungefär dubbelt så mycket.
Alun kan köpas på apotek eller i färg-kemikalieaffärer.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev