söndag 26 maj

Björntilldelningen sänks i Jämtland

Årets licensjakt efter björn startar den 21 augusti. Tilldelningen i Jämtlands län är totalt 60 björnar fördelade på fyra olika områden. Nytt för i år är att det är möjligt att bedriva licensjakt med hjälp av åtel.

Villkor för att få använda åtel finns i beslutet som går att läsa här.
Enligt beräkningar som baseras på jägarnas björnobservationer under första älgjaktsveckan har björnstammen i länet minskat stadigt sedan 2008. Länsstyrelsen bedömer därför att avskjutningen av björn bör minska något från 70 till 60 björnar för att balansera populationen på cirka 650 björnar vilket är det mål som Viltförvaltningsdelegationen beslutat om 2011.

Nödvändig minskning
Det finns vissa områden i länet där det är nödvändigt att minska stammen på grund av de skador som björnarna orsakar rennäringen, anser länsstyrelsen. Främst gäller det i de västra delarna av länet.
Länsstyrelsen har därför valt att indela länet i norr och söder med en tilldelning på 30 björnar i respektive område. Inom de två områdena finns delområden som medför att minst tio björnar inom respektive område ska fällas fjällnära.
Licensjakten är en del i förvaltningen. Utöver den jakten är det viktigt att se till att det finns utrymme för en generös skyddsjakt när björnar orsakar skador.
– Vi bedömer att vi är i närheten av förvaltningsmålet 650 björnar, men för att säkerställa en god regional förvaltning av länets björnpopulation är det av stor vikt att vi i länet kan genomföra en ny björnspillningsinventering med stöd från Naturvårdsverket, säger Mikael Wallén, vilthandläggare vid länsstyrelsen Jämtlands län, i ett pressmeddelande.
– Den senaste inventeringen genomfördes 2006 och ligger i dag tillsammans med jägarnas björnobservationer under första älgjaktsveckan, som grund för beräkningen av björnstammens storlek, fortsätter Mikael Wallén.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev