Björnstammen blir större

Nu finns preliminära resultat klara för björnstammens storlek i Dalarna och Gävleborg. Foto: Kenneth Johansson

700–800 björnar – så stor är nu björnstammen i Gävleborg och Dalarna. Det visar det preliminära resultatet från den björnspillningsinventering som genomfördes hösten 2012.

Antalet björnar uppskattas till cirka 400 individer i Gävleborg och lika många i Dalarna. Att summan för de enskilda länens delskattningar kan bli högre än totalsummans 700-800 djur beror på att ett antal björnar har räknats i båda länen, då de rör sig över länsgränsen.

– Detta resultat bekräftar faktiskt våra egna skattningar baserade på björnobsarna. Det här kommer vi nu ta med oss när vi ska besluta om jaktkvoter för licensjakten, säger Marcus Svensson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Dalarna, i ett pressmeddelande. 

Den senaste inventeringen gjordes 2001 och visade att länets björnstam då bestod av 286 individer. 

Spillningsinventeringen hösten 2012 genomfördes i syfte att få en uppskattning av björnstammens storlek. I insamlingsarbetet deltog jägare, länsstyrelsepersonal, skogstjänstemän och privatpersoner, som skickade in björnspillning till länsstyrelsen. Det insamlade materialet skickades sedan för DNA-analys.

Fakta

Björnobsar är de observationer av björn som jägare gör under älgjaktens första vecka varje höst. Dessa obsar används sedan som ett index för att mäta variationer i björntäthet mellan olika år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev