lördag 22 juni

Björnjägare får avslag på skadeståndskrav

Björnjägarna Peter Toth och Ulf Sterler som friades från misstankar om jaktbrott i samband med att de skjutit två björnar får ingen ersättning från staten för att de gick miste om björnarnas kött och skinn.

 

I Svensk Jakt nr 4/2012 berättade Ulf Sterler och Peter Toth om den långa rättsprocess som följde efter en björnjakt i Härjedalen då de av misstag sköt en björn för mycket. Åklagaren misstänkte dem för grovt jaktbrott. Han hävdade att de mot gällande regler skjutit en hona och hennes unge.


Peter Toth och Ulf Sterler.
Foto: Jan Henricson

Peter Toth friades från misstankar i tingsrätten, medan det krävdes en hovrättsförhandling för att slå fast Ulf Sterlers oskuld. Båda jägarna var missnöjda med den rättsliga hanteringen, något de gav uttryck för i reportaget i Svensk Jakt.

I samband med det berättade de också att de skulle kräva skadestånd av staten för de beslagtagna björnarna, eftersom hovrätten i sin dom konstaterade att båda björnarna var tillåtna att skjuta under skyddsjakten.

 

”Togs aldrig i beslag”

Justitiekanslern har nu avslagit jägarnas krav om sammanlagt 20.875 kronor i ersättning för björnarnas kött och skinn. JK menar att björnarna aldrig togs i beslag. Ingen gjorde anspråk på björnarna som under utredningens tid hanterats som statens vilt. Polisen ska också ha följt reglerna om omhändertagande av statens vilt.

Det är befängt och rent löjeväckande. Det säger ju sig självt att vi gjorde anspråk på björnarna vi hade ju skjutit dem under jakt som gick rätt till, säger Ulf Sterler.

JK hävdar att polisen hade omhändertagit björnarna enligt de regler som finns gällande hantering av statens vilt, och åtgärden ses inte som felaktig och motiverar därför inte att staten är skadeståndsskyldig.

Man kan undra vad som egentligen krävs för att det ska betraktas som att man gör anspråk på en skjuten björn. Tre skriftliga intyg? undrar Ulf Sterler syrligt.

JK:s beslut kan inte överklagas. Den som begär skadestånd av staten och får avslag av JK, som företräder staten, kan gå vidare genom att driva en civilrättslig process mot staten.

Huruvida så kommer att ske i det här fallet är ännu inte bestämt, uppger Ulf Sterler.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev